Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
jak wyliczyć blg i ile cukru dodać?
#1
Koledzy proszę o pomoc. Zawsze robiłem wino gronowe, które łatwo obliczyć, a w tym roku częśc winorośli została zniszczona i nie miałem tyle owoców i robię wino z winogron.
Mianowicie sprawa wygląda tak że mam 10 L moszczu który miał 18 blg, po odliczeniu niecukrów 14 blg.
po tygodniu zostało 1 blg.
Otóż chodzi mi o to czy mogę dodać aż 5 litrów wody i czy to nie będzie za dużo aby dobić do 15 L?
i jak obliczyć ilośc cukru potrzebną aby uzyskać wino 12% oczywiście po dodaniu tych 5 litrów woby.
Drożdże Zamojskich burgund.
Proszę o pomoc..... ile cukru, jak to obliczyć aby więcej nie pytać i czy nie za dużo wody?
Dziękuję
#2
Czy za dużo wody to nie potrafię odpowiedzieć, nie znając kwasowości twoich winogron. Takie proporcje (10 l moszczu 5 l syropu z cukrem) byłyby dobre gdyby moszcz miał 10-11 g/l kwasów. Zakładając, że tak jest możesz dodać te 5 l syropu.
Miałeś 10 l moszczu o Blg 18, co daje 15 Blg cukrów (w moszczach gronowych, na niecukry nie odejmuje się 4 Blg jak przy innych sokach owocowych, tylko 3/20 ogólnego ekstraktu). 15 Blg to jest 150 g cukrów w 1 kg moszczu a to jest 159 g cukrów w 1 litrze moszczu. W 10 l miałeś więc 1,59 kg cukrów. W 15 l nastawu, aby osiągnąć 12% alkoholu potrzeba 12x17x15=3,06 kg cukrów. Brak więc 3,06-1,59=1,47 kg cukru. Tyle cukru zajmuje 0,92 l objętości, więc oprócz tego cukru musisz dolać 4,08 l wody.
Po całkowitym odfermentowaniu będzie wino wytrawne o mocy 12%.

Zaznaczam, że wszystko o co pytasz, jest w tym dziale opisane ze 400 razy - więc na przyszłość najpierw dobrze poszukaj.

Pozdrowienia,

D.Rz
#3
Dzięki Darku



Skocz do: