28-09-2005, 23:25
witam. mam kilka pytan:
mam balon 25l i planuje zrobic wino z ciemnych winogron. owoce standardowe czyli srednio slodkie planuje rozcienczyc miazge woda mam pytania:
1) kiedy słodzic czy przed wlaniem nastawu do butli czy pozwolic troche popracowac juz w butli i dopiero dosladzac??
2) w jakich odstepach czasowych (wiem pewnie bylo o tym juz ze 100razy) i w jakich ilosciach?
3)z innej beczki -- czy jak zerwalem 2 dni temu winogron(lezy na dzialce w koszach bo ptaszki sie dobieraly) to czy dotrwaja do sobaty ?? cy nic im nie ubedzie na wartości? dziekuje za pomoc
dzieki wielkie
mam balon 25l i planuje zrobic wino z ciemnych winogron. owoce standardowe czyli srednio slodkie planuje rozcienczyc miazge woda mam pytania:
1) kiedy słodzic czy przed wlaniem nastawu do butli czy pozwolic troche popracowac juz w butli i dopiero dosladzac??
2) w jakich odstepach czasowych (wiem pewnie bylo o tym juz ze 100razy) i w jakich ilosciach?
3)z innej beczki -- czy jak zerwalem 2 dni temu winogron(lezy na dzialce w koszach bo ptaszki sie dobieraly) to czy dotrwaja do sobaty ?? cy nic im nie ubedzie na wartości? dziekuje za pomoc

dzieki wielkie