Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
klarowanie a sycenie
#1
Nastawiłem miesiąc temu trójniaka litewskiego na fermivin pdm, dawałem do niego pozywki w dwóch ratach. Ze zdziwieniem patrzę dziś a on jest kryształowo przejrzysty i mam pytanie czy to dzięki syceniu czy może drożdżom?

Drugie pytanie : miód ma 6 blg, a startując mierzył em go tak, że dałem 40ml brzeczki i 40ml wody i zmierzyłem ten roztwór - 18×2=36blg. Teraz wiem ze trzeba wagowe, ale da ktoś rade napisać ile miał około na początku?
Odpowiedz
#2
Uzyskałeś wynik 18 BLG w 80ml roztworu. Masz tam 193g/l cukru, a w 80ml masz 193*80/1000=15,44g cukru. Te 15,44g cukru było zawarte w 40ml pierwotnego roztworu. 15,44/40*1000=386g/l cukru, co odpowiada mniej więcej 33,5 BLG cukru startowego.
Odpowiedz
#3
Tak sycone miody najczęściej klarują się znacznie szybciej niż nie sycone. Powinieneś go jak najszybciej zlać znad osadu bo potrafi się czasem podnieśc przy zbyt długim staniu.
Odpowiedz
#4
Potwierdzam słowa przedpiścy,ja ponadto przy bardziej opornych miodach w celu szybszego sklarowania stosuję niewielki dodatek miodu gryczanego,znakomicie przyspiesza zrzucanie osadów.
Pisząc miód gryczany miałem na myśli dodatek trójniaka gryczanego,którego kilka litrów odłożyłem właśnie jako przyspieszacz klarowania.
Pozdrawiam Maciej
Odpowiedz
#5
ok, dzięki przy okazji pochwalę sie bo tydzień temu zrobiłem jeżyniaka 36blg, a dzis ma 4:co_jest: i zapiernicza dalej



Skocz do: