Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
klarowność miodu
#1
Mój pierwszy miód - roczny czwórniak jest, jak mi się wydaje, mało klarowny tzn. ma klarowność zbliżoną do chudego mleka, napewno nie przypomina klarowności win. Mam więc pytanie: czy jest to wada miodu, a może tak ma być i ewentualnie proszę o rady jak to naprawić.
Odpowiedz
#2
W jakiej temperaturze go trzymasz? Przenosiłeś go do jakiegoś zimnego pomieszczenia? Jeśli nie, to spróbuj. Mój czwórniak wyglądał na sklarowanego już po 1,5 miesiąca, dziwne że Twój taki oporny jest. Mógłbyś też coś więcej jeszcze o tym miodzie napisać.
Odpowiedz
#3
Z miodkami tak już niestety jest, że jedne klarują się momentalnie a inne po dłuższym czasie. Zazwyczaj czas jest najlepszym lekarstwem. Choć rok jak na czwórniaka to i tak już sporo.
Odpowiedz
#4
Dzięki Dzbanek za rade. Nie zwróciłem na to uwagi ale faktycznie trzymam go w zbyt wysokiej temperaturze. Przeniose go w chłodniejsze miejsce z nadzieją że może jeszcze da się uratować.
Odpowiedz
#5
Myślę, że się uda. Jeśli nie to pozostaje zastosować klarowin albo dalej czekać, czekać, czekać...
Napisz czy pomogło.

Pozdrawiam



Skocz do: