Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
leżakowanie
#1
Literatura zwykle podaje temp.12-14 stopni jako najodpowiedzniejsza na lezakowanie zabutelkowanego winka.
W mojej piwniczce jest 20 czasem wiecej/mniej-jak myslicie na dluzsza mete bedzie to mialo jakis niekorzystny wplyw na moje szlachetne wyroby:D?
Pozdrawiam
Odpowiedz
#2
Twoje szlachetne wyroby beda szybciej dojrzewac;)
Odpowiedz
#3
A to będzie niezły argument by kontorlowac proces poprzez degustację:D Żeby czasem winko nie dojrzało za bardzo i nie zwiędło:D:P;)
Odpowiedz
#4
Witam!
Wiekszosc procesow w wyzszych temperaturach przebiega z wieksza predkoscia. Wino wyzszej temperaturze szybciej dojrzeje, ale rowniez wszelkie nieporzadane procesy beda przebiegac szybciej. Proponuje czeste degustacje :)
Pozdrawiam,
Krolick
Odpowiedz
#5
Piwnica powinna byc też w miarę wilgotna, nawet do 80-90% wilgotnosci. Nie znam się, ale wydaje mi się, że wyższe temperatury, przy doscsuchym powietrzu po prostu prowadzą do wietrzenia wina, nawet jesli korki sa bardzo dobrej jakosci. Ktos cos wie na ten temat. A jak jest z dostępem powietrza do wina. Wszak powietrze też przyspiesza wszystkie procesy.



Skocz do: