Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
leżakowanie - dojżewanie z piro czy bez?
#1
Mam pytanie. Fermentację burzliwą mam za sobą ilość procentów osiągnięta ok.14-15%.

Zamierzam zlać do mniejszych balonów i znieść do piwnicy żeby dojrzewało przez ok. 6 do 9m-cy.

I tu mam pytanie:

1. Czy teraz potraktować pirosiarczanem, odpowiednio dosłodzić i w takiej postać i pozostawić, żeby dojrzewało?

czy

2. Odstawić do dojrzewania bez piro i po pół roku zasiarkować + odpowiednio cukier.

Pytam bo nie wiem czy dojrzewanie po dodaniu piro ma sens. Bo teoretycznie można by było od razu do butelek zlać. Jak będzie lepiej dla walorów smakowych?
Odpowiedz
#2
Teraz piro, cukier za pare mies.
Odpowiedz
#3
Cytat:Wysłane przez lacho11
dojżewanie
A co to za pies ?
Odpowiedz
#4
Cytat:Wysłane przez moonjava
Teraz piro, cukier za pare mies.

Dzieki za ekspresową odpowiedź.

"dojżewanie" ups :glupek:
Odpowiedz
#5
lacho, zlituj się i wyedytuj co trzeba... Oczy bolą...
Odpowiedz
#6
Cytat:Wysłane przez lacho11

"dojżewanie" ups :glupek:
Mnie też oczy bolą.. - Witek rację ma, jak zwykle..
Pozdrawiam.
Odpowiedz
#7
Ja nie mam racji zawsze, ale w kwestiach orto tak!!! Brrr, jak taki cóś widzę, brrrrrrrr, fujjjjjjj
Odpowiedz
#8
Wiku - u mnie gorzej , mam NOWY monitor...:big:
:diabelek:...
Pozdrawiam serdecznie.
Michał.



Skocz do: