Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
moj pierwszy miód
#26
Grzesiu_p, a masz moze cukromierz? jaki był Balling początkowy, zmierz obecny, będzesz wiedział, w jakim tempie fermentuje :-)
Odpowiedz
#27
i wlasnie w tym problem. to "moj pierwszy miod" wiec o takich bajerach jak cukromierz nie slyszalem. teraz wiem ze powinienem był zmiezyc poczatkowe blg. co teraz? mam kupic cukromierz w sklepie i sprubowac zmierzyc teraz? cos to da ?? za niedlugo bede sciagal miodek znad osadu bo sie duzo syfu nazbieralo na dole
Odpowiedz
#28
hmmm... a nie sądzisz, że tydzień fermentacji to nieco krótko na zlewanie znad osadu? co do cukru to można oszacować początkowe blg, a obecne wskazania zawsze dadzą informacje co do przepiegu fermentacji...

ps. mój trójniak wstawiony 6 dni temu nadal pracuje pełną parą, a w środku burza :podstep:
Odpowiedz
#29
to po jakim czasie zlewac ?? bo na dole jest pelno bialego syfu
Odpowiedz
#30
jeszcze ze 2 - 3 tygodnie. Cukromierza nie mam i nie odczuwam potrzeby posiadania w pomiarach kieruje sie smakiem jednak polecam to urzadzonko. Zawsze mozesz odlac 0,25 szklaneczki i sprobowac jak jest slodki to niezbyt pozytywnie ze zwalnia ale puki pracuje puty nadziei (babluje znaczy ze zyje :))



Skocz do: