Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
nastawiac czy czekac?
#1
witam!!
jutro ok 14 moja MD bedzie miala 3 dni i jak narazie to nie wyglada to dobrze pomimo ze stoi w temp 28-29C to wyglada to tak ze troche babelkow sobie leci na gorze jest znikoma ilosc piany i teraz nie wiem czy mam ruszyc z winem czy robic nastepna bo to i tak juz jest moja 2 MD poprzednia wogole jakas kulawa wyszla a stala w takich samych warunkach. aa robie to jako mieszanka woda+cukier+pozywka dajcie znac szybko co mam z tym robic
Odpowiedz
#2
powąchaj powinna smierdziec drożdżami. Przyznam się że nie zdarzyło mi się żeby mi nie wyszła.Napisz krok po kroku jak robisz może gdzies popełniasz błąd.Bo jak stosujesz się do instrukcji na odwrocie opakowania to nie ma siły żeby nie wyszła.No chyba że miałes poprzednio pecha i trafiłes na wybrakowany towar.Ale dwa razy z rzędu?
Odpowiedz
#3
hmmm... no tak gotuje wode, studze, wyparzam 0,5L butelke od wodki, wlewam do butelki 0,25L wody+4 lyzki cukru, dodaje drozdze i pozywke zakrywam wata i odstawiam w cieple miejsce do szafki i co jakis zcas zagladam jak sie rozwijaja
Odpowiedz
#4
Witam.
Napisz jakich drożdży użyłes za pierwszym razem i za drugim.
Odpowiedz
#5
tokaj biowinu. a powachalem teraz to czuc drozczami i babelki leca tak nawet nawet dosyc sporo ich jest
Odpowiedz
#6
Witam.
Dobrze jest zamiast wody uzyc soku. Do tokaja Biowinu uzyłem raz soku z wisni - wiesz słoiczek wisni zasypany cukrem, zamkniety (latem), w październiku dobry soczek. Bądź jakis inny sok.
Odpowiedz
#7
no dobrze ale co radzisz ruszac z winem czy nie?
Odpowiedz
#8
Z czego robisz winko?
Odpowiedz
#9
z ryzu i tak sie zastanawiam ze vhyba nawet jak zaleje juz wszystko razem to zaraz nastawie nastepna MD i chyba nic wielkiego sie nie stanie jak to winko poczeka 3 dni zalane?
wydaje mi sie ze MD chyba bedzie wpozadku juz troche wiecej babelkow lecie, pachnie drozdzami i piany sie wiecej zrobilo
Odpowiedz
#10
Cytat:Originally posted by KrzysztofG
tokaj biowinu. a powachalem teraz to czuc drozczami i babelki leca tak nawet nawet dosyc sporo ich jest

no i dobrze, wlej to teraz do winka i niech pracuje dalej. Dałes to w 0,5 l butelce i trzymasz 3 dni. Jeżeli w międzyczasie nie dokarmiałes drożdży cukrem, to drożdże będą powoli opadały na dno. W butlki powinny odżyc.

Ja swoją MD robię w butli 1 l. Daję sok lub rozdrobnione owoce (150 ml), woda 250 ml, 2 łyżeczki cukru i trochę pożywki. I to powinno wystarczyc, a jeżeli trzymam to trochę dłużej to dodaję jeszcze 2 łyżeczki cukru (po 1-2 dniach).
Jeszcze niegdy nie miałem problemu z MD - może mam szczęscie
Odpowiedz
#11
Witam.
Dido, a co sądzisz o dodanej MD, która słabiutko pracuje w baloniku ? Czy robic nową, silną i wlac w balonik?
Odpowiedz
#12
hmmm a moze blad lezy w tym ze jak dodaje cukier to go rozpuszczam w wodzie, czy moze powinienem cukier wsypac i on sam powinien sie rozpuscic? czy wielkosc butelki tez ma jakies znaczenie?
Odpowiedz
#13
wlewac wlewac dużo dobra z tego się wyfermentuje.
Odpowiedz
#14
wlewac wlewac dużo dobra z tego się wyfermentuje.
Odpowiedz
#15
a czy tą pożywke wsypujesz całą paczke? bo może tu jest przyczyna. powinno sie do MD dodac tylko szczypte a reszte do moszczu
Odpowiedz
#16
nie no gora to 2 g
Odpowiedz
#17
Moim zdaniem dajesz zbyt dużo cukru na 250ml wody. Powinienes uzyskac stężenie cukru w granicach 16 - 20%. Piszesz 4 łyżki (nie łyżeczki)- daj 2 czubate łyżki cukru. Lub jeżeli możesz zważyc to do 250 ml wody dodaj 60g cukru. Rozpusc dodaj drożdże z torebki i szczyptę pożywki.
Powinno byc dobrze.
bila
Odpowiedz
#18
chyba nie ruszylo winko :( od wczoraj od godz 14 do teraz do 8 woda w rurce ani drgnela. zaczynam robic nowa MD. czy jakies niebezpieczenstwa sa zwiazane z dodaniem drugiej MD?
dodam ze robie winko ryzowe i wg mnie chyba nic mu sie nie stanie jak postoi 3 dni zalane?
Odpowiedz
#19
ZAWSZE dodaje do MD utarte jabłuszko, albo dwa (300 ml wody, 2-3 łyżeczki cukru, ciut ciut - 0,2g - pożywki). Po dwóch dniach frędzle z jabłek tworzą na MD czapę, wszystko gazuje i robi aż miło. :slinka:
Odpowiedz
#20
jednak chyba wszystko ok :jupi: drozdze ruszyly i winko sobie babelkuje co kilka sekund :big: drozdze chyba sie wzmocnily po dodaniu do winka i teraz pracuja :) myslalem ze nic z tego nie bedzie bo po 24 godz woda w rurce ani drgnela ale pozniej zaczelo sie cos dziac, ze strachu ze cos sknocilem zaczalem robic druga MD ale chyba nie bedzie potrzebna. zastanawiam sie czy nie opoznic o 1 dzien dodanie reszty cukru? tzn mialem dodac w 3 dniu 2,4kg cukru ale ze ta MD wyszla taka slaba to moze dac 1 dzien pozniej?
Odpowiedz
#21
Wlasnie mialam zadac to samo pytanie ,moja MD madeira z Barwinka (kiedys juz uzywalam tej firmy,tyko sherry i burgund) tez ruszyla a teraz oklapla,ale moze i mnie ruszy jak dam do gasiorka,trzymajccie kciuki!Robie z winogron.;)



Skocz do: