Liczba postów: 195
Liczba wątków: 6
Dołączył: 07 2008
Lokalizacja: Łomianki
Nastrój: lubie lubie
Witam,
nie mogłem się doszukać tego na forum, a więc pytam. Czy da się na podstawie pomiaru pH określić kwasowość soku w g/l i jaki wpływ na pomiar będzie miała gęstość soków i znajdujące się w soku przeszkadzajki.
pozdrawiam
Liczba postów: 1.948
Liczba wątków: 19
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Łódź
Liczba postów: 195
Liczba wątków: 6
Dołączył: 07 2008
Lokalizacja: Łomianki
Nastrój: lubie lubie
Dziękuję,
zaiste inżynierska odpowiedź. Takie lubię najbardziej
pozdrawiam
Liczba postów: 11
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2009
Lokalizacja: Katowice
Nastrój: winny
Miareczkowanie to jedyny sposób bez specjalistycznej aparatury analitycznej i nie jest to takie trudne bo nawet są dostępne gotowe zestawy do miareczkowania
Pozdrawiam
Liczba postów: 2.695
Liczba wątków: 61
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
burak, ale jeśli masz pH metr to bardzo dobrze. Można nim określić czy drożdże wogóle ruszą z fermentacją. Poniżej 3,2 pH jest to bardzo trudne, jeśli wogóle możliwe. Przypuszczam, że sporo problemów z zatrzymaną fermentacją np. miodów wynika z przekroczenia tej granicy.
Paweł