Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
po raz n-ty za słodkie :(
#1
generlanie dopiero zaczynam zabawe z winiarstwem i już mam problem; zrobiłem wino z białego winogrona (9 kg nastawu owocowego + 5 litrow wody + 2,5 kg cukru dodawanego w 3 ratach w postaci syropu) winko stało w butli ok 7 tygodni a pozniej pierwszy raz sciaglem znad osadu, bałem sie ze przejdzie mi smak drożdzami, i teraz winko jest bardzo słodkie i przestało pracowac, wczesniej całe 7 tyg pracowało, szukałem na forum odpowiedzi ale nie wiem na co sie zdecydowac i czy wogole da sie uratowac czy przypadkiem juz tylko sok z tego bedzie :(
Odpowiedz
#2
A jakie drożdże dałeś?
Pracowało w ogóle to wino?
Może za słabe (brak drożdży winiarskich?)
Możesz spróbować zrobić nową MD i dodać do tego.
Możesz spróbować z aktywnymi...
Kombinuj, szkoda, żeby się zmarnowało.
Odpowiedz
#3
jak pracowalo to po co zlewales
Odpowiedz
#4
Cytat:Wysłane przez dugii
pierwszy raz sciaglem znad osadu, bałem sie ze przejdzie mi smak drożdzami

Niepotrzebnie, dopóki wino pracuje, dopóty może być nad osadem.

Pozostaje restart albo kupaż.
Odpowiedz
#5
Jeśli przegiołeś z cukrem to i z restartem może być problem.
Ja bym mimo wszystko je zrestsrtował!!!



Skocz do: