Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
prosze o sprawdzenie moich md
#1
Witam ta matka drożdzowa zostala nastawiona wczoraj około 9.
na pierwszym zdjeciu osad pojawil sie na dnie butelki (po paru godzinach od nastawienia była pianka), dziś wyciskałem winogrona i dodałem z nich soku i natychmiast pojawiła sie piana :) myślę że jest już gotowa.
zdjecie z rana:    
i po dodaniu soku:    

A ta md nastawiłem dziś po paru godzinkach od wsypania md pozywki i troche soku pojawiła się piana i wydaję mi się że chyba bd już gotowa ale proszę o sprawdzenie ponieważ to moje pierwsze winko i moje pierwsze md.
a tutaj zdj tej md po paru h
   

Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź :)!
Odpowiedz
#2
Z jakich drożdży ta MD ? Zamojskich?
http://www.drozdzewiniarskie.pl/faq.html
Odpowiedz
#3
Jeżeli to są drożdże Zamojskie to trochę podejrzane te MD :) U mnie Zamojskie ruszają dopiero po 2-3 dniach i nie maja osadu (MD robiona na wodzie z cukrem); jedyne co to susz owocowy, który potem unosi się do góry przez pęcherzyki CO2.

Może kolega ma drożdże aktywne albo jakieś drożdże w płynie.
Odpowiedz
#4
Sa to drozdze biowin do win czerwonych (fermivin chyba sie nazywaja) sprawdzilem butelke przed wyjazdem i pojawil sie osad w tej brazowej tez. Prosze o pomoc poniewaz nastaw,z winogron juz czeka na wode z cukrem i drozdze...
Swoja droga do jednego z nastawow dalem za duzo pekto ( podwojna porcja) czy moze to miec jakis wiekszy wplyw na wino?

Odpowiedz
#5
Z tych drożdży nie robi się MD w butelce.
Uwadnia się je i od razu dodaje do nastawu (tak jak to było napisane na opakowaniu w instrukcji, której nie czytałeś).
Skąd pomysł na coś takiego, pewnie naczytałeś się wątków na temat MD z 2003r. ?
Robienie MD z drożdży na suszu - to już przeszło do lamusa. Użyłeś nowoczesnych drożdży, które są gotowe do pracy 15min po uwodnieniu.

Dodaj zawartość butelek do nastawu, drożdże są gotowe od wczoraj.
Za dużo pekto nie zaszkodzi.
Odpowiedz
#6
A przeczytałeś instrukcje obsługi na opakowaniu tych drożdży?
Pektopol nie zaszkodzi.
Edit:
zanim przeczytałem wszystkie pootwierane karty, to @mrX mnie uprzedził.
Odpowiedz
#7
Macie racje chlopaki tak zrobilem, naczytalem sie watkow starych nie patrzac na date i olalem instrukcje... Da sie z tego cos jeszcze zrobic czy juz klapa? Czy wszystkie drozdze z tej serii biowinu robi sie tak samo?
Az mi wstyd za to...
Odpowiedz
#8
Nic straconego, dodaj tych pośniaków do balona i zaczną fermentować.
Czytaj instrukcje, drożdże z biowinu sa różne (proszek,płyn).
Odpowiedz
#9
Ok, to bardzo mbie to raduje:), pozywke tez do balonu moge dodac czy nie jest konieczna?
Jak oceniacie jakosciowo te drozdze? (mam same w proszku)
Poradza sobie z dzikimi w winogronach i do ile % dociagaja?
Odpowiedz
#10
Fermivinów jest kilka rodzajów. Te "standardowe" o nazwie Fermivin dobijają w optymalnych warunkach nawet do 16% mimo, iż producent podaje ich tolerancje do 14%.



Skocz do: