Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
różnice smaku (bukietu) w zależności od rodzaju drożdzy
#1
Witam,
na początku chciałem wszystkich przywitać. Zapisałem się na forum dzisiaj (choć od jakiegoś czasu już podczytuję).
Wstępnie również przepraszam, jeśli moje zapytania były już gdzieś przerabiane (wówczas poproszę o link). Dużo wątków i odpowiedzi, więc nie sposób do wszystkiego dotrzeć.
Do rzeczy!
Kusi mnie następujący eksperyment: Nastawić dwa identyczne wina (w celu zapewnienia identyczności - z soku kartonowego), z identyczną zawartością wody, cukru itd. Jedyne co będzie w nich inne, to rodzaj drożdzy. Czy uzyskam w ten sposób znaczącą różnice w smaku, zapachu? Czy ktoś przeprowadzał już takie doświadczenie.
Dziękuję za wszelkie informacje i sugestie. Pozdrawiam.
Odpowiedz
#2
Witaj!
Tutaj masz fotorelację z takiego eksperymentu. Odpowiadając na Twoje pytanie: są różne szczepy drożdży o różnej tolerancji na alkohol. Jeśli do dwóch nastawów dodasz drożdży, które jedne przerobią cukier na 12%, a drugie na 18% to na pewno różńica w smaku, aromacie będzie znacząca. To drugie wino bedzie bardziej alkoholowe. Jeśli natomiast użyjesz dwóch różnych szczepów, o identycznej / podobnej tolerancji na alkohol i obydwa rodzaje drożdży przerobią podobną ilość cukru na procenty, to język i nos zwykłego degustatora nie wychwycą różnicy. A jeśli nawet to różnica nie będzie znacząca.
Odpowiedz
#3
Dzięki za link i informacje. Zaraz pooglądam fotorelację. Pozdrawiam - V
Odpowiedz
#4
Ten eksperyment jest jeszcze nie skończony. Pierwszy post został wysłany 17-7-2008 i wtedy zostało nastawione wino. Po dwóch miesiącach nie ma co sprawdzać jakości wina. Mamy młode, jeszcze niedojrzałe wina. Za rok można powiedzieć cokolwiek mądrzejszego.
Odpowiedz
#5
No tak, - jeszcze za wcześnie. W takim razie również spróbuję a relację 'pro publico bono' postaram się opisać na forum. .
Odpowiedz
#6
Doświadczenie, w którym porównywać będziesz wino odfermentowane do 12%, zawierające cukier resztkowy (na słabych drożdżach) z winem wytrawnym, odfermentowanym do np. 16% nie ma najmniejszego sensu.
Planując eksperyment trzeba trzymać się choćby podstaw metodyki. Może mieć sens porównanie win fermentowanych na różnych szczepach drożdży, pod warunkiem, że wszystkie będą z tego samego surowca, z tym samym początkowym stężeniem cukru, dodatkami (pożywka, enzymy, SO2), fermentowanych w tych samych warunkach i odfermentowanych do jednakowej zawartości alkoholu/cukru resztkowego - najprościej - odfermentowanych do końca.



Skocz do: