Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ryżowo-rodzynkowe puste w smaku
#1
Jak uratowac gotowe wino ryzowo-rodzynkowe, ktore jest dosc "puste" w smaku? Kwasowosc jest na odpowiednim (wysokim) poziomie, moc rowniez, wino jest slodkie. Czy cos oprocz kupazowania (np. dodatek czegos) wchodzi w gre przy gotowym polrocznym winie? :ysz:
Odpowiedz
#2
Przerobic na wermut lub ciociosan poprzez dodanie odpowiedniej mieszanki ziół.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#3
Dodać koncentratu owocowego.
Odpowiedz
#4
Cytat:Dodać koncentratu owocowego.

Hmmm... szukalem w necie i nie znajduje nic takiego na sprzedaz. Masz na mysli syropy owocowe? Tych sie boje, sa strasznie slodkie :kwasny:

Wermut - tez o tym mysle, ale czy z mdłego wina nie wyjdzie po prostu mdły wermut?
Odpowiedz
#5
mdły wermut: raczej nie, a zamiast koncentratu możesz po prostu dodać soku winogronowego/poczeczkowego/aroniowego/wiśniowego, co tam ci bardziej odpowiada, ważne żeby sok był ekstraktywny, albo lepiej morsu, żeby ci za bardzo % nie spadły, nie musisz przecież tego z winem kupażować koniecznie, ew. dodać czegoś o duzej zawartości garbnika czyt. (tanina, chipsy dębowe)
a czemu jest puste? oszczędziłeś na owocach czy klarowałeś np. żelatyną?
pzdr
fea
Odpowiedz
#6
Jak ma duzo kwasu to nie powinno byc mdłe.
Odpowiedz
#7
Cytat:Jak ma duzo kwasu to nie powinno byc mdłe.

A jednak, za tym kwaskiem nic sie nie kryje... Nie mam pojecia dlaczego tak wyszlo, 20 l wina powstalo z 2,5 kg ryzu i 2 kg rodzynek, nie bylo (jeszcze :glowa_w_mur: ) sztucznie klarowane.

To w ogole ciekawy egzemplarz, moglbym oddac probke z opisem do dzialu o wadach wina, byloby o czym pisac :kwasny: Jeden z moich trzech rownoczesnych pierwszych produktow, winogronowe i hibiscusowe wyszly idealnie i "bezobslugowo", wszystkie plagi i caly moj wysilek skupily sie na tym jednym :mad:

Czy nie ma przeciwwskazan dla dodatku wspomnianej taniny lub chipsow debowych na tym etapie?
Odpowiedz
#8
chipsy na pewno mozesz dodac. co do taniny to nie wiem bo nigdy nie uzywalem
Odpowiedz
#9
Cytat:Wysłane przez jasszczur
chipsy na pewno mozesz dodac. co do taniny to nie wiem bo nigdy nie uzywalem
Myślę , że cebulowe będą niezłe :hahaha::hahaha::hahaha:
Sorry więcej nie będę :big::nie_powiem:
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#10
łatwiej dostać napewno chipsy, więc są wygodniejsze. Ale jeśli masz taninę to możesz jej teraz użyć, tylko uważaj, żebyś nie przedobrzył, bo może zmętnieć i wtedy trza wraz klarować, na małej ilości wina próbuj, kiedy będzie miało odpowiednio ściągający smak.
pzdr
fea
Odpowiedz
#11
Dziekuje wszystkim za pomoc, bede kombinowal. Sok, wermut i chipsy (niekoniecznie cebulowe ;) ) to chyba dobry kierunek - podziele wino na trzy czesci i porownam efekt. Dzieki chłopy :spoko:



Skocz do: