Liczba postów: 16
Liczba wątków: 5
Dołączył: 09 2004
Lokalizacja: Słupsk
Nastrój: ;D
mam pytanko: wino wstawiłam pod koniec listopada, jest ono z jabłek i przy zlewie jego smak jest tak jakby mało intensywny ma procenty ale jakos taki wodnisty. Czy mozna wiec do takiego winka które jest w trakcie dodać sok z jabłek z kartonika ze sklepu, czy nie wpłynie to jakos na fermentacje, czy jej nie zatrzyma?
I jescze jedno pytanie przy okazji, tez dowina jabłkowego ale w innym baniaku, ale tez wstawione tego samego dnia, bombelkowało normalnie i po pierwszym zlaniu tez, ale teraz jakos mało bombelkuje albo wogóle, ale osad sie osadza na dnie, to trzeba sie martwic czy raczej nie?
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
1 Jesli dodasz soku to zmniejszysz % i fermentacja moze sie przeciągnąć. Dla zwiekszenia ekstraktu mozna dodac np. rodzynek.
2 Po kolejnych obciągach wino prawie przestaje bombelkowac i wytrąca osad (czytałaś już może jakiś podręcznik winiarski?).
Liczba postów: 72
Liczba wątków: 4
Dołączył: 11 2003
Lokalizacja: Białystok,Wygoda
Nastrój: Spoko i lepiej
Wiele tu piszą o wpływie upływu czasu, od momentu nastawienia wina do chwili jego spożycia, tak. Wiesz ale tu są sami sadyści , fakt że często bardzo inteligentni i nierzadko oczytani, a przez to wyrafinowani w zadawaniu tortur i podchwytliwych pytań; o skład nastawu, ilość cukru, BLG jakieś wymyślają (a propos czy jesteś pełnoletnia?, bo nie wiem czy te blg to rzecz przyzwoita) , zwłaszcza moderatorzy i inni tam admini czy jak im tam. Ja osobiście całe to robienie wina uprościł bym to takiego schematu :
fermentacja ustała - dobrze
zlewanko
płyn sie sklarował - dobrze
zlewanko
tylko i wyłącznie organoleptycznie procenty są -dobrze / za mało (wybrać odpowiedż)
jeżeli procentów za mało - dolać czegoś mocniejszego
jeżeli procentowo ok - doprzwić czym ci pasuje i spożywać na zdrowie ( a w następnym roku trzymać się sprawdzonych przepisów z TEGO FORUM)
Kochamy Cie bardzo i powodzenia
Liczba postów: 84
Liczba wątków: 11
Dołączył: 08 2005
Jeżeli chcesz zwiększyć ekstraktywność to możesz też przygotować esencje do wina typ Malaga (według Cieślaka) na bazie rodzynek i w odpowiedniej proporcji dodać, nie będzie to już pewnie wino jabłkowe, ale będzie dobrze.
Liczba postów: 16
Liczba wątków: 5
Dołączył: 09 2004
Lokalizacja: Słupsk
Nastrój: ;D
co do czytania to czytałam sporo i robiłam juz wino i tak mam pierwszy raz aby wogóle sie nie bombelkowała, zreszta pozostałe baniaki były nastawione niemal tego samego dnia i bombelkuja sobie co jakis czas.
Co do dodawaniasoku to ja ju mówie o majłe ilosci np 100-200 ml max bo to baniaczek 5 litrowu jest tylko