Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2013
Witam ,
Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Poprosił bym o dobry przepis na wino z róży , róży/głogu . Mam gąsior 34l i tak myślę nad winem na 30 l. Nie znam się na proporcjach jak je dodawać itp. Mam kupione drożdże tokay bo robi mi sie wino z ryżu i rodzynek z przepisu Krzyska z tego forum na 25l. Za przepis bardzo bym był wdzięczny jesień powoli się zbliża.
Pozdrawiam.
Liczba postów: 5.405
Liczba wątków: 229
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
Witaj ma forum.
Fajnie, że szukasz przepisu tak wcześnie. Masz więc czas i trochę pracy sam włóż w rozwiązanie swojego problemu.
Tutaj poszukaj przepisu a na forum poczytaj o obliczeniach żeby winko nie "wyszło jakie wyszło" tylko takie jakie chcesz.
PS. No i bez "awantur" proszę


Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2013
Wiec tak wino 17 % 30l :
7,5kg dzikiej róży
24l wody
8,5kg cukru
12g pożywki
drożdże Tokay
30g kwasku.
Tak mi wyszło z tej strony, teraz mam pytanko jak to rozłożyć, ile nastawu wstawić najpierw i potem jaka dolewka ? Poprosił bym o radę albo własne propozycje.
Pozdrawiam
Liczba postów: 5.405
Liczba wątków: 229
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
Kwasek możesz dodać po wyklarowaniu się winka
do smaku a niekoniecznie 30g.
Jak podzielić? Zrobić np. z 20-22 litrów wody roztwór 22 (max 25) BLG. Resztę wody i cukier dodasz jak BLG spadnie np. poniżej 2-5 (niektórzy piszą o 0).
Jak widzisz cukromierz (winiomierz) by się przydał.
Jak nie masz to poczytaj o obliczeniach i ustal ile cukru trzeba żeby 20 wody z cukrem miało np. 22 BLG. Na forum tego typu wyliczeń masz dokładnie 31 546.
EDIT - 1 kg cukru to 0.6 l płynu.
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2013
Ja to totalny amator, jednak gasior będe miał za mały na te proporcje co podałem...Bede musiał wiecej poczytać.
Liczba postów: 5.405
Liczba wątków: 229
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
Proporcje przelicz do gąsiora (uwzglednij miejsce w balonie na efekty fermentacji burzliwej żeby Ci winko nie zwiało do sąsiada piętro niżej), a amatorowi posługiwanie się cukromierzem jak najbardziej przystoi.
Liczba postów: 96
Liczba wątków: 11
Dołączył: 10 2009
Lokalizacja: Leszno Wlkp
Suszona dzika róża a prosto z krzaczka - jak to przeliczyć? 1 do 1
Liczba postów: 96
Liczba wątków: 11
Dołączył: 10 2009
Lokalizacja: Leszno Wlkp
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2013
Reklamujecie jakąś inna stronę żeby tam wchodzić i szukać...ja szukałem przepisu bądz rady co do niego a nie innej strony...