Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"wino" z piwa
#1
Witam
Na jakieś stronce wyczytałem o przepisie na "wino z piwa". Zaciekawiony postanowiłem spróbować ;).

Przepis:
3L piwa - ja wziąłem Żubra
1 KG cukru
drożdże piekarskie

Piwo podgrzałem, rozpuściłem cukier i do baniaka... Fermentowało 3 tygodnie i po kolejnych dwóch się wyklarowało.

Oto moje wrażenia:
- Klarowne, kolor typowy dla piwa;
- Zapach: piwo z dodatkiem drożdży;
- Smak: Hmmm... :) Taka goryczka charakterystyczna dla piwa z nutką cukru i drożdżową ;). Ogólnie: da się wypić, ale nisko stoi w kategorii alkoholowej.

Podejrzewam, że zwiększona moc i właściwości chmielu ukażą przydatność takiej mikstury na imprezce :).

Pozdro
Odpowiedz
#2
mie sie to widzi jako piwo, tylko z dużą zaw. alko.

ja w wakacje popełniłem pszeniczne, ale łatwo poznać ze piwo to zrobił winiarz a nie piwowar; ta klarowność, ...te procenty. :lol: :hahaha:
Odpowiedz
#3
Niech zgadne - połsłodkie, 17% :D:D:D.
To jest PRAWIE piwo, tylko niegazowane - ale da się zrobić :D.
Pozdro
Odpowiedz
#4
Cytat:Wysłane przez moonjava
mie sie to widzi jako piwo, tylko z dużą zaw. alko.

ja w wakacje popełniłem pszeniczne, ale łatwo poznać ze piwo to zrobił winiarz a nie piwowar; ta klarowność, ...te procenty. :lol: :hahaha:

Co miałeś nie tak w tym piwie?
Pszenica powinna być mętna, choć u mnie po 2-3 miesiącach wszystko sie klaruje...
Odpowiedz
#5
Moonjava, nie użyłeś przypadkiem drożdzy piekarskich? :>
Piwa jasne ciężko się klarują po nich. Za to ciekawostką jest, że porter (przyciemniony kawą i karmelem, słod ze zwykłego jęczmienia, chmiel z lasu, bez cukru i drożdże piekarskie) sklarował się błyskawicznie! (tzn. po 2 tygodniach) Niestety diabelsko gorzki jest, ale takie chyba są portery.

Pozdro
Odpowiedz
#6
Cytat:Wysłane przez Wesoly
Co miałeś nie tak w tym piwie?
Pszenica powinna być mętna, choć u mnie po 2-3 miesiącach wszystko sie klaruje...

nie, nie Rafał, ja je poprostu zrobiłem na modłe winno-deserową :lol: ; warzyłem głównie w 72*; przy dość krótkim gotowaniu dałem chmiel, kolendre i skórki pomarańczy; w trakcie ferm. dosładzałem sacharozą, wyszło chyba 15% alk. (nie mam tu notatek), krystaliczne, żółtawe.

Wybrałem taką droge bo nie odkiełkowałem słodu i obawialem sie goryczy przy lekkim piwie; pozatym chce je długo przechowywać.

Może za rok obędzie sie już bez profanacji. ;)
Odpowiedz
#7
Cytat:Wysłane przez moonjava

Może za rok obędzie sie już bez profanacji. ;)

E tam za rok, teraz idelane warunki na piwo!
Zaopatrz sie w dobry słód, drożdże, chmiel i do boju!
Odpowiedz
#8
Dokładnie Wesoły, idealna pora na warzenie :big:. Polecam piwo pokrzywowe!
Odpowiedz
#9
Ja jednak polecam klasyczne piwa, słód, woda, chmiel drożdże.
Na początek górna fermentacja, portery lagery, koźlaki, portery i cos na wiosną czyli orzeźwiająca pszenica...
mniam :P
Odpowiedz
#10
Lepiej niee ja wole piwko takie jak jest i winko takie jak jest:) Moim zdaniem to głupi pomysł to mieszac /
Odpowiedz
#11
piwo to piwo, a wino to wino

;P
Odpowiedz
#12
DARQQ - DOKŁADNIE TO NAPISAŁEŚ :)
Odpowiedz
#13
To czym jest sake? :chytry: :jezor: ;)
Odpowiedz
#14
Cytat:Wysłane przez moonjava
To czym jest sake? :chytry: :jezor: ;)
Zgaduję... papierosami? :glupek:
Odpowiedz
#15
sake daje się umieścić jako kolejny element tej ukladanki: piwo to piwo, wino to wino, a sake to... sake:)
Odpowiedz
#16
Iście salomonowe rozstrzygnięcie. :podstep:
Odpowiedz
#17
SAKE TO DOBRA WÓDKA :)
Odpowiedz
#18
tiaa... dębowe mocne to też niezła gorzałka. :rotfl:
Odpowiedz
#19
sake to wino o smaku wódki ;), chociaż na jakiejś stronce ktoś napisał jak byk że sake to ... WHISKY :1miejsce::1miejsce::1miejsce:
Pozdro :D
Odpowiedz
#20
hehe niee byk to jest tanie niedobre winko raz pamiętam piłem to ale niedobre było.!!



Skocz do: