Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
wino z soku brzozy- pomocy!
#1
Witam wszystkich!
właśnie jakieś cztery dni temu ściągnąłem sok z brzozy i w związku z tym mam takie pytanie. Jak długo mogę przechowywać taki sok żeby mi się nie zepsuł? bo chcę z niego zrobić winko tylko chciałbym więcej tego soczku ściągnąć ale warunki pogodowe nie sprzyjają bo dwa dni temu spadł śnieg:(. Bardzo proszę o radę
Odpowiedz
#2
Nie czekaj tylko nastaw wino. Ściągniesz kolejna porcję soku to dodasz do już pracującego wina.

Moim zdaniem wino z soku brzozy jest bardzo marne ale sam się musisz o tym przekonać.
Odpowiedz
#3
Mam jakieś 11 l soku. W piątek wieczorem zacząłem robić MD (ok 200ml wody, 3 łyżeczki cukru, szczypta pożywki i całą torebkę drożdży sherry) przed chwilą patrzyłem na butelkę z MD i

na powierzchni lekko zaczyna się pienić. Zastanawiam się czy wieczorem wszystko przygotować do nastawienia do butli ale nie wiem czy MD będzie wystarczająco gotowa czy może

poczekać jeszcze do jutra do wieczora.
Odpowiedz
#4
Mam jeszcze jedno pytanie i proszę o porady:)

Nastawiłem winko z soku z brzozy w poniedziałek 25.03 i dodałem do niego rodzynki, sok z pomarańczy i z cytryn a dokładnie sok i miąższ z tych owoców a nie sam sok.

Teraz zastanawiam się czy zostawić to tak jak jest czy po jakimś czasie przecedzić i wyrzucić ten miąższ. jak tak to po jakim czasie?

Winko ładnie fermentuje i poza tym nic szczególnego nie zaobserwowałem.

Z góry dziękuję za porady. Pozdrawiam



Skocz do: