Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
wznowienie procesu fermentacji
#1
Witam, wino z winogron robi sie juz misiac u mojej matki w domu, tak, ze nie moge go kontrolowac na biezaco. Faza burzliwej fermentacji skonczyla sie szybko ok, 2 tyg temu. W ostatnia sobote wybralem wino z nad osadu. Wino juz przestalo pracowac i myslalem, ze po dodaniu cukru ruszy, ale tak sie nie stalo (pewnie padly drozdze). Dzisiaj zrobilem matke drozdzowa z drozdzy tokay. I mam pytanie, czy jak juz matka drozdzowa bedzie dotowa i wleje ja do butli czy dodawac pozywki? Juz wczesniej przy pierwszym razie poszlo cale opakowanie i nie wiem czy teraz znowu dodawac.
Odpowiedz
#2
jezeli jest za duzo procent to nie ruszy
Odpowiedz
#3
opakowanie na ile litrów nastawu? Ile poszło cukru? Napisz coś więcej.
Generalnie przy restarcie musisz zahartować drożdże, czyli przyzwyczaić je stopniowo do obecności %.
W ogóle jesteś pewien, że miesiąc nie styka? Może drożdże zrobiły już co trzeba? Próbowałeś na smak?
Odpowiedz
#4
soku z winogron bylo 12 litrow, 8 litrow wody i 4 kg cukry. Teraz jak w sobote klarowalem to dodalem jeszcze 1 kg cukru. Dzisiaj probowalem i dalej wino jest stanowczo za malo slodkie. Wydaje mi sie, ze % tez nie ma tyle ile trzeba.
Odpowiedz
#5
no to restartuj.... jak wpiszesz to w szukaj, na pewno ci wyskoczy kilka szczegółowych przepisów na hartowanie drożdży:)
A tak btw - kup cukromierz, bo nie ma co oceniać słodyczy na oko.
Odpowiedz
#6
hmm no i szukałem hartowania drożdży i tylko wyskoczył mi ten temat.... może żle coś zrobiłem ale przydadzą mi się ionformacje na temat hartowanie więc proszę o takowe :) i z góry dziękuję
Odpowiedz
#7
Trzeba było patrzeć po prostu na początek czyli http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=961



Skocz do: