Podstawy technologii...
Poddziały:
- Drozdże, pożywki i MD (matka drożdżowa)
- Drożdże aktywne
- Wszystko o matce drożdżowej (MD)
- Charakterystyki szczepów (opisy, relacje)
- Drożdże a czynniki zewnętrzne
- Drożdże dzikie i piekarskie
- Pożywki
- Uzyskiwanie soku (moszcze, sprzęt)
- Sporządzanie nastawów, obliczenia
- Proces fermentacji (także o sprzęcie)
- Obciąganie znad osadów, klarowanie, filtrowanie
- Dosładzanie
- Dojrzewanie, butelkowanie, korkowanie, leżakowanie
- Mieszanie, doprawianie i korekta wad win
- Pomiary oraz obliczenia (cukier i poziom alkoholu)
- Mycie i odkażanie sprzętu
- Chemia
Wątków
- Od czego zależy moment dodawania pożywki? (2 Odpowiedzi)
- BIOW600 Elektryczny zestaw do obciągu wina, czy ktoś tego używa (8 Odpowiedzi)
- Nastaw gotowy, drozdze aktywne nie ruszyly :( (6 Odpowiedzi)
- Bez rurki (10 Odpowiedzi)
- Kolby płaskodenne i inny sprzęt laboratoryjny..... (4 Odpowiedzi)
- BS-12s Czy ktoś używa pras tego typu (5 Odpowiedzi)
- Pektopol się popsuł?! (2 Odpowiedzi)
- przesiarkowanie wina (4 Odpowiedzi)
- Winko problem - posmak spalenizny (9 Odpowiedzi)
- Ratujcie moje jabłkowe (38 Odpowiedzi)
- Filtracja (4 Odpowiedzi)
- Czarny bez - mała porada ... (5 Odpowiedzi)
- Przecukrzenie czy coś można zrobić pilne (6 Odpowiedzi)
- Czy takie listewki nadają się do prasy? (6 Odpowiedzi)
- Cukromierz (3 Odpowiedzi)
- Z jabłkowego czuć siarkowodór. (5 Odpowiedzi)
- Porcjowanie cukru (18 Odpowiedzi)
- Pleśnie (29 Odpowiedzi)
- jak obliczyc ile spirolu trzeba dolac zeby wzmocnic wino (5 Odpowiedzi)
- Pleśń opanowuje piwnice [co zrobić?] (41 Odpowiedzi)