Podstawy technologii...
Poddziały:
- Drozdże, pożywki i MD (matka drożdżowa)
- Drożdże aktywne
- Wszystko o matce drożdżowej (MD)
- Charakterystyki szczepów (opisy, relacje)
- Drożdże a czynniki zewnętrzne
- Drożdże dzikie i piekarskie
- Pożywki
- Uzyskiwanie soku (moszcze, sprzęt)
- Sporządzanie nastawów, obliczenia
- Proces fermentacji (także o sprzęcie)
- Obciąganie znad osadów, klarowanie, filtrowanie
- Dosładzanie
- Dojrzewanie, butelkowanie, korkowanie, leżakowanie
- Mieszanie, doprawianie i korekta wad win
- Pomiary oraz obliczenia (cukier i poziom alkoholu)
- Mycie i odkażanie sprzętu
- Chemia
Wątków
- jak obliczyc ile spirolu trzeba dolac zeby wzmocnic wino (5 Odpowiedzi)
- Pleśń opanowuje piwnice [co zrobić?] (41 Odpowiedzi)
- dokładna waga (3 Odpowiedzi)
- Cukromierz (3 Odpowiedzi)
- przygotowanie wanilii (4 Odpowiedzi)
- łączenie nastawów -fermenatory (3 Odpowiedzi)
- Gorzkie korki (11 Odpowiedzi)
- Kiedy sadzić ? (7 Odpowiedzi)
- Szklane kule gdzie kupić ?? (18 Odpowiedzi)
- Twoja korkownica (62 Odpowiedzi)
- Butla po mleku (18 Odpowiedzi)
- tanina z herbaty - czysta tanina - jak rozrobić? (2 Odpowiedzi)
- Wiadro - czyli fermentator plastikowy (17 Odpowiedzi)
- Aromat i smak (17 Odpowiedzi)
- moje znajome fermentuja w balonie bez korka! (9 Odpowiedzi)
- Co się stało z moim winkiem (5 Odpowiedzi)
- co decyduje ostatecznie o zamarzaniu lub nie zamarzaniu cieczy (42 Odpowiedzi)
- niecukry i cukier w dzikiej róży (5 Odpowiedzi)
- woda żródlana (12 Odpowiedzi)
- przechowywanie aktywnych (8 Odpowiedzi)