Podstawy technologii...
Poddziały:
- Drozdże, pożywki i MD (matka drożdżowa)
- Drożdże aktywne
- Wszystko o matce drożdżowej (MD)
- Charakterystyki szczepów (opisy, relacje)
- Drożdże a czynniki zewnętrzne
- Drożdże dzikie i piekarskie
- Pożywki
- Uzyskiwanie soku (moszcze, sprzęt)
- Sporządzanie nastawów, obliczenia
- Proces fermentacji (także o sprzęcie)
- Obciąganie znad osadów, klarowanie, filtrowanie
- Dosładzanie
- Dojrzewanie, butelkowanie, korkowanie, leżakowanie
- Mieszanie, doprawianie i korekta wad win
- Pomiary oraz obliczenia (cukier i poziom alkoholu)
- Mycie i odkażanie sprzętu
- Chemia
Wątków
- wino z wisni po 2 tyg staneło (12 Odpowiedzi)
- Piro czy pasteryzacja (9 Odpowiedzi)
- Pasteryzacja wina z cz. bzu (6 Odpowiedzi)
- Dębina - czyli kawałek dębowej gałęzi do wina (3 Odpowiedzi)
- Rozpuszczanie cukru (2 Odpowiedzi)
- Rodzaj szczepow winogron (2 Odpowiedzi)
- Balon z szeroką szyjką ? (5 Odpowiedzi)
- Kulka utknęła w szyi damy! (26 Odpowiedzi)
- Wino dla zdezorientowanych! (6 Odpowiedzi)
- osad od napowietrzenia (4 Odpowiedzi)
- klarowin (3 Odpowiedzi)
- pękła rurka nesslera (7 Odpowiedzi)
- ile zostawić miejca w 34l dymionie? (2 Odpowiedzi)
- pasteryzowanie - czy dałem ciała? (4 Odpowiedzi)
- Gąsior- dlaczego taki a nie inny? (3 Odpowiedzi)
- Szczecin aktywne - potrzebne na gwałt (znaczy na wino) (6 Odpowiedzi)
- światło słoneczne a wznowienie fermentacji (9 Odpowiedzi)
- Jak przerobić alkoholomierz na cukromierz? (7 Odpowiedzi)
- Maszynka do mięsa a rozdrabnianie (9 Odpowiedzi)
- dojrzewanie i klarowanie (26 Odpowiedzi)