Podstawy technologii...
Poddziały:
- Drozdże, pożywki i MD (matka drożdżowa)
- Drożdże aktywne
- Wszystko o matce drożdżowej (MD)
- Charakterystyki szczepów (opisy, relacje)
- Drożdże a czynniki zewnętrzne
- Drożdże dzikie i piekarskie
- Pożywki
- Uzyskiwanie soku (moszcze, sprzęt)
- Sporządzanie nastawów, obliczenia
- Proces fermentacji (także o sprzęcie)
- Obciąganie znad osadów, klarowanie, filtrowanie
- Dosładzanie
- Dojrzewanie, butelkowanie, korkowanie, leżakowanie
- Mieszanie, doprawianie i korekta wad win
- Pomiary oraz obliczenia (cukier i poziom alkoholu)
- Mycie i odkażanie sprzętu
- Chemia
Wątków
- tarninowe, stosunek soku do wody (7 Odpowiedzi)
- Filtrowanie Dzbankiem (2 Odpowiedzi)
- Proszę o pomoc w wybiorze metody na pleśnienie korków (lampa uv-c, pirosiarczan, lakowanie, parafinowanie ...) (7 Odpowiedzi)
- Węglan potasu (3 Odpowiedzi)
- Ściąganie wina z balonu do końca wężykiem (6 Odpowiedzi)
- Woda (3 Odpowiedzi)
- wino z wiśni burzliwa fermentacja bardzo się pieni (20 Odpowiedzi)
- wino z wiśni - szybkie zakończenie fermentacji? (3 Odpowiedzi)
- konsekwencje fermentacji śluzowatego wina (8 Odpowiedzi)
- Ogólnie o nastawach.. bo czegoś nie rozumiem... (0 Odpowiedzi)
- zamiast wina wyszedł ocet (4 Odpowiedzi)
- Galon po mineralnej. (6 Odpowiedzi)
- Ratowanie 6 letniego wina. Pomocy (10 Odpowiedzi)
- śmierdzące korki biowinu (9 Odpowiedzi)
- Wiadro do fermentacji burzliwej (6 Odpowiedzi)
- Nowy balon - niewymiarowy otwor. (15 Odpowiedzi)
- refraktometr z Biowinu - coś mi się tu nie zgadza... (30 Odpowiedzi)
- Przepisy na medal (3 Odpowiedzi)
- Hydrometer. Pomoc (5 Odpowiedzi)
- szampan (25 Odpowiedzi)