Podstawy technologii...
Poddziały:
- Drozdże, pożywki i MD (matka drożdżowa)
- Drożdże aktywne
- Wszystko o matce drożdżowej (MD)
- Charakterystyki szczepów (opisy, relacje)
- Drożdże a czynniki zewnętrzne
- Drożdże dzikie i piekarskie
- Pożywki
- Uzyskiwanie soku (moszcze, sprzęt)
- Sporządzanie nastawów, obliczenia
- Proces fermentacji (także o sprzęcie)
- Obciąganie znad osadów, klarowanie, filtrowanie
- Dosładzanie
- Dojrzewanie, butelkowanie, korkowanie, leżakowanie
- Mieszanie, doprawianie i korekta wad win
- Pomiary oraz obliczenia (cukier i poziom alkoholu)
- Mycie i odkażanie sprzętu
- Chemia
Wątków
- Naprawa wina z czereśni klarowanie? (15 Odpowiedzi)
- piana w winie a zatkanie gąsiorka szmatką (5 Odpowiedzi)
- Czosnek zamiast piro do zamordowania drożdży? (7 Odpowiedzi)
- wino z wiśni, pomoc w obliczeniu ALK. (4 Odpowiedzi)
- Dodawanie wody, kwasowość a fermentacja. (16 Odpowiedzi)
- Cydr - rozdrabnianie jabłek (16 Odpowiedzi)
- Jak stosować chipsy dębowe? (11 Odpowiedzi)
- kwasek - sok z cytryny (7 Odpowiedzi)
- Co się dzieje z wężykiem w mikrofalówce - przestroga! (14 Odpowiedzi)
- dodawanie piro przed drożdżami (1 Odpowiedź)
- Wygotowanie czarnego bzu (2 Odpowiedzi)
- Dziwny osad w winie (4 Odpowiedzi)
- Bania z nierdzewki po mleku 30L z lat 80' Myślicie ze to może byc dobry materiał na zbiornik fermentacyjny? (6 Odpowiedzi)
- Obracający się korek (1 Odpowiedź)
- Obliczanie rozcieńczenia (7 Odpowiedzi)
- Odprysk na balonie (12 Odpowiedzi)
- Dylematy Winiarsko-Moralne - Korkownica - Ale jaka ? (21 Odpowiedzi)
- Glukoza Fruktoza Saharoza Miód Pytanie dla zaawansowanych (10 Odpowiedzi)
- wielkość nastawu a szybkość fermetnacji (7 Odpowiedzi)
- ODKAŻANIE jak dobrze odkazić sprzęt pomysły i porady (7 Odpowiedzi)