Podstawy technologii...
Poddziały:
- Drozdże, pożywki i MD (matka drożdżowa)
- Drożdże aktywne
- Wszystko o matce drożdżowej (MD)
- Charakterystyki szczepów (opisy, relacje)
- Drożdże a czynniki zewnętrzne
- Drożdże dzikie i piekarskie
- Pożywki
- Uzyskiwanie soku (moszcze, sprzęt)
- Sporządzanie nastawów, obliczenia
- Proces fermentacji (także o sprzęcie)
- Obciąganie znad osadów, klarowanie, filtrowanie
- Dosładzanie
- Dojrzewanie, butelkowanie, korkowanie, leżakowanie
- Mieszanie, doprawianie i korekta wad win
- Pomiary oraz obliczenia (cukier i poziom alkoholu)
- Mycie i odkażanie sprzętu
- Chemia
Wątków
- Zamrożenie soku (20 Odpowiedzi)
- Napowietrzanie - dyskusja Andy i archivi (11 Odpowiedzi)
- Piro a drożdże (10 Odpowiedzi)
- Problem z winem - niezidentyfikowana pulpa w balonie (2 Odpowiedzi)
- Jakość korków litych. (26 Odpowiedzi)
- Ciekawostka - trochę historii (21 Odpowiedzi)
- Drożdze + Pożywka (16 Odpowiedzi)
- Problem z winem ryżowym (7 Odpowiedzi)
- Absorbcja suszonej DR (4 Odpowiedzi)
- Wino zbyt esejncjonalne - czy można dolac wody (10 Odpowiedzi)
- ile taniny jest w płatkach dębowych? (4 Odpowiedzi)
- Wino Wiśniowe problem z pleśnią (2 Odpowiedzi)
- Czy mocne wino może jeszcze wystartować? (4 Odpowiedzi)
- Czipsy dębowe (22 Odpowiedzi)
- Jakich drożdży używają polscy właściciele winnic? (23 Odpowiedzi)
- kwas fosforowy zamiast cytrynowego (2 Odpowiedzi)
- Kalendarz winiarski (4 Odpowiedzi)
- pomiar alkoholu - dziwny przyrząd ale czy skuteczny? (12 Odpowiedzi)
- Winko coraz mniej pijalne (10 Odpowiedzi)
- Mini Paleciak lub inny sposób na przenoszenie pełnych balonów 54 L (41 Odpowiedzi)