Podstawy technologii...
Poddziały:
- Drozdże, pożywki i MD (matka drożdżowa)
- Drożdże aktywne
- Wszystko o matce drożdżowej (MD)
- Charakterystyki szczepów (opisy, relacje)
- Drożdże a czynniki zewnętrzne
- Drożdże dzikie i piekarskie
- Pożywki
- Uzyskiwanie soku (moszcze, sprzęt)
- Sporządzanie nastawów, obliczenia
- Proces fermentacji (także o sprzęcie)
- Obciąganie znad osadów, klarowanie, filtrowanie
- Dosładzanie
- Dojrzewanie, butelkowanie, korkowanie, leżakowanie
- Mieszanie, doprawianie i korekta wad win
- Pomiary oraz obliczenia (cukier i poziom alkoholu)
- Mycie i odkażanie sprzętu
- Chemia
Przypięte wątki
- Przeszukaj Forum - prosze przeczytajcie (12 Odpowiedzi)
- Kalendarium owocowe (23 Odpowiedzi)
- JM: Zgłębianie teorii (6 Odpowiedzi)
Wątków
- Drożdże do śliwek. (10 Odpowiedzi)
- Wino na upały (1 Odpowiedź)
- Czym uszczelniacie korki? (3 Odpowiedzi)
- Chipsy - własna produkcja (3 Odpowiedzi)
- Skaza na balonie (4 Odpowiedzi)
- Brak fermentacji wina w butelce (wyrób szampana) (1 Odpowiedź)
- Korkowanie wina. (2 Odpowiedzi)
- Zmętnienie? (2 Odpowiedzi)
- Zlewanie? Czekanie? Czas? (3 Odpowiedzi)
- Wymrażanie (46 Odpowiedzi)
- Jak uratować to co mam...? ? (33 Odpowiedzi)
- Pożywki wybór (0 Odpowiedzi)
- Proporcje zastosowania bayanusow. Jakie? (1 Odpowiedź)
- Czekanie? -Czas? (6 Odpowiedzi)
- Wiaderko plastikowe (1 Odpowiedź)
- Odkwaszanie miazgi, dobry pomysł ? (2 Odpowiedzi)
- Podstawowy sprzęt do wyrobu wina dla początkującego. (6 Odpowiedzi)
- Przechowywanie w gąsiorach, siarkować czy nie? (15 Odpowiedzi)
- Wznowienie po pół roku?, blg 0 (6 Odpowiedzi)
- Płatki/kostki wiśniowe DIY (3 Odpowiedzi)