Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Marcin: Wada wina
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
MARCIN:

Wada wina pojawila sie w kolejnym winie (wisnia-jagoda-czarna porzeczka). Poprzednie, ktore mialo to samo, bylo robione z sokow kartonikowych, wiec to nie wina surowca. Wada polega na pojawieniu sie dziwnego gorzkawego smaku, jakby smaku ssanej drewnianej klepki (wiem, ze brzmi glupio, ale z tym mi sie kojarzy - choc oczywiscie nigdy klepki nie ssalem) Co jest dziwne, tym razem tego smaku nie bylo w butelce po otwarciu, dopiero pojawil sie jak postala w lodowce. Wiec jakby cos sie osadzalo, tylko, ze tego czegos nie widac (nie ma najmniejszego osadu). Przy winie kartonikowym podejrzewalem korek, ale teraz stojac w lodowce wino nie mialo stycznosci z korkiem... Co za czort?
Pozdr. Marcin

------------------------------------------------------

MAREK:

Moze to byc powodem zakazenia bakteriami mlekowymi.Przerabiają cukier w kwas mlekowy (gorzkawo-kwasny smak).Piszesz ze wino nie ma kontaktu z korkiem.Czy flaszka jest otwarta?Myslę ze napoczęte wino powinno byc wypite w krótkim czasie.Inaczej jego walory idą precz.Ta zasada nie tyczy chyba tylko Madery-są gatunki które po odkorkowaniu mogą stac w BARKU kilka miesięcy bez uszczerbku.Marek

------------------------------------------------------

sLIWKA:

Myslę, że Marek ma rację. Można to sprawdzic na winach kupnych, zwłaszcza wytrawnych i półwytrawnych. Po odkorkowaniu i odstaniu kilku dni w lodówce smak się zmienia. Stają się jakby kwasniejsze i mają więcej goryczki. Może to wina częsciowego utlenienia niektórych składników.

------------------------------------------------------

AGA:

Moze to byc tez zaburzenie rownowagi wina. Nadmiar kwasu prawdopodobnie uwypuklil garbniki. te nasze zmysly zbudowane sa tak, ze smak kwasny i gorzki sie nakladaja. Piszesz , ze wino stalo w lodowce - no wlasnie w zimnym gorycz staje sie jeszcze berdziej wyrazna, bo wyzsze temperatury sprawiaja, ze do glosu dochodzi alkohol maskujacy czesciowo to wrazenie. (Alkohol daje wrazenie slodyczy)
Naprawde trudno stwierdzic na pewno bez probowania.
Pozdr. Aga

------------------------------------------------------

MAREK:

Czy mozna wyciągnąc następujące wnioski:
-otwarte wina konsumowac w mozliwie krótkim czasie 1-2 dni
-przechowywac otwarte wina (zakorkowane!!!)w temp.pokojowej lub zblizonej do temp. konsumpcji ? Marek

------------------------------------------------------

AGA:

Otwarte to juz lepiej przechowywac w lodowce, ale nie dlugo! (Najlepiej nie przechowywac) Glupio mi wyszedl skrot myslowy. Chodzilo mi o to, ze wino Marcina pod wplywem szoku temperaturowego spowodowanego wlozeniem go do lodowki "rozstroilo sie". Tego samego mozna sie spodziewac pod wplywem silnych wstrzasow np (transport), tylko, ze zwykle dwa tygodnie "odpoczynku" pomagaja i wino wraca do normy. Wino Marcina bylo otwarte, wiec taka ewntualnosc nie wchodzila w gre. W zimnym winie nie wyczujemy( albo w mniejszym stopniu) problemow zapachowych albo nadmiaru alkoholu w stosunku do innych skladnikow.
Przepraszam za zamieszanie
A.

------------------------------------------------------

MARCIN:

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Przy okazji przyszla mi do glowy mysl, ze moze jednak lepiej jest robic wina slabsze? Nie podolam calej butelce wina wisniowo-jagodowo-porzeczkowego o moc. 15-16% Pozdr. Marcin

------------------------------------------------------

DZIDEK:

Nie ma problemu w tej kwesti równięż możesz liczyc na moją pomoc.W razie czego dzwoń natychmiast

------------------------------------------------------

MARKUS:

Moim zdaniem absolutnie nie powinno się trzymac napoczętego czerwonego wina w lodówce. Chodzi mi o to że jesli już sie zdecydowałes na zmiane jego temperatury z piwnicznej na pokojową to tak trzymaj, znajdz tylko chłodne miejsce w domu.Jesli już z góry zakładasz że nie dasz rady całej butelce to po każdym nalaniu do kieliszka zatykaj szczelnie butelkę (zakładam że wino nie jest siarkowane )
O widzę że pierwszy temat został przeniesiony. Jak widze dobry wybór. Ja zaraz się postaram cos nie cos przenies ze starego forum