Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Trójniak - miód lipowy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam

Może ktoś napisać, jak dokładnie trzeba się "przygotować", do wytworzenia miodu trójniaka z lipy.

Co trzeba przygotować, co w którym tygodniu/miesiącu dodać, odlać, przelać, przefiltrować...?

To będzię mój pierwszy miód (nie ostatni!), do tej pory zajmowałem się raczej wytwarzaniem wina, ale to miód był zawsze moim marzeniem ;)


Mam nadzieję, że to nie kłopot

Pozdraiwam

Major
Major,
nie chce mi się przepisywać postu więc zajrzyj TUTAJ. Przeczytaj wszystkie linki. Da ci to ogólne wyobrażenie o postępowaniu z miodem. Miód lipowy będzie wówczas tylko szczególnym przypadkiem.
Jak przygotować się do nastawienia miodu???....STARANNIE ;) Na poważnie to tak jak napisał Kguser. Poczytaj poradniki! To kopalnia wiedzy! Jest taka korelacja: im dłużej poświęcisz czasu na czytanie, tym dłużej będzie pracował twój miód ;) :lol: LOL jaka "złota myśl" :1miejsce:
Z lipy będzie pyszny trunek. Bez sycenia oczywiście. Jako początkujący któremu się z miodem udało. Dobre drożdże i nie za dużo miodu na początek i wszystko pójdzie git. miodek dodawać partiami żeby nie zadusił drożdży. I będzie extra