Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: R.Mysliwiec "Winorosl i wino" wyd 2006
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Nie jestem w stanie ocenic ksiazki pod katem pod katem profesjonalizmu, moja wiedza jest w tym temacie zbyt nikla. Prosilbym o opinie profesjonalistow.

Moje wrazenia po przeczytaniu.
Ksiazka jednakze napisana bardzo przystepnie i zrozumiale (nawet dla takiego laika jak ja), rozdzialy zorganizowane w taki sposob aby mozna bylo szybko odnalezc potrzebna informacje. Takie kompendium wiedzy w jednym miejscu.
Po pierwsze uważam, że jeśli zależy Ci na ocenie fachowców to powinieneś raczej zadać to pytanie na forum www.winogrona.org.

Po drugie mam tę książkę i uważam, że jest ok. Niestety nie jestem fachowcem w dziedzinie uprawy winorośli, bo w tym tkwi wartość tej książki, ale co do pewnych spraw mam mieszane uczucia. Wynika to głównie z faktu, iż opinie autora często różnią się od opinii wielu innych osób, które również pasjonują się uprawą winorośli i mają na ten temat wcale nie mniejsze pojęcie.

Jeśli chodzi o mnie, to musze przyznać, że jest to pierwsza książka taktująca o uprawie winorośli , z którą się zetknąłem i na pewno rozjaśniła mi bardzo wiele na samym początku. Uważam, że jest dobrze rozplanowana w sensie rozdziałów, tzn. łatwo znaleźć to czego szukasz, choć w pewnych momentach brakuje szczegółów.

P.S. Ja też poki co jestem laikiem. Uważam jednak, że nasz rynek jest poki co bardzo ubogi, jeśli chodzi o pozycje dotyczące uprawy winorośli i nie ma co zbytnio wybrzydzać, choć mimo wiedzy zawartej w tej i innych książkach, i tak praktyka wszystko zweryfikuje.

Mam nadzieję, że nie nagmatwałem zbytnio.

P.S. 2. Uważam, że najlepsze źródło na temat uprawy winorośli i produkcji wina gronowego to forum winogrona.org i basta:wykrzyknik:
Cytat:Wysłane przez kwiatek

P.S. 2. Uważam, że najlepsze źródło na temat uprawy winorośli i produkcji wina gronowego to forum winogrona.org i basta:wykrzyknik:

Oj kwiatek, kwiatek :eyes: - dlaczego chcesz koledze zawężyć horyzonty ;) A juz co do wina gronowego to zwyczajnie nie masz racji. Nie twierdzę, ze koledzy z winogrona.org się nie znają, ale po prostu na tamtym forum jest mało informacji o winie - tutaj , w dziale wina gronowe znajdziesz ich mnóstwo - niektóre nawet bardzo szczegołowe, krok po kroku i zgodnie ze sztuką :spoko:

Ani Roman Myśliwiec nie wynalazł winorośli i jej uprawy ani koledzy z forum winogrona.org. Żeby mieć jakiś teoretyczny podkład trzeba zapoznać się co najmniej z kilkoma pozycjami książkowymi i to różnych autorów.
Z książkami w języku polskim jest problem, bo mało tego wyszło. Moim zdaniem trzeba zacząć od "Winorośli" Madeja (wpisać się na "Madejowy łańcuszek" na forum www.winogrona.org), potem można którąś z pozycji J. Liska (np. "amatorską uprawę winorosli") - następnie broszury W. Bosaka: http://www.instytutwina.pl/pdf/poradnik_wina_biale.pdf
http://www.instytutwina.pl/pdf/winnice_malopolski.pdf
http://www.instytutwina.pl/pdf/uprawa_wi...rpaciu.pdf

i którąś z książek Myśliwca "winorośl i wino" może byc, choć obszerniejsza pod wzgledem uprawy jesy "Uprawa winorośli"

Oczywiście porady forumowe jak najbardziej - ale jak nie będziesz miał własnego przygotowania - to możesz sobie niepotrzebnie namieszać - bo jak wiadomo - gdzie dwóch winogrodników tam trzy opinie :diabelek:
Chyba jednak nagmatwałem trochę.
Nie chodziło mi o to, żeby ograniczyć sie tylko do forum, bo to oczywiście mija się z celem. Ja też uważam, że należy mieć solidną podstawę teoretyczną (przeczytane książki). Moją intencją było podkreślenie tego, ze na forum znajdują się opinie praktyków, które często różnią się od teorii i to znacznie.
Sam jestem laikiem w tych sprawach, więc może nie będę się zagłębiał w tę dyskusję, żeby nie zrobić z siebie kompletnego idioty:glowa_w_mur:
Książeczki RM, na początek, mogą być - moim zdaniem, nie ma większego znaczenia które/która. Większość informacji powtarza się w nich od lat. Jednak ograniczenie do jednego autora może być przyczyną wielu groźnych chorób :ysz: - Pan Roman ma dość specyficzne poglądy na wiele aspektów uprawy, doboru odmian, winifikacji.
Każdy, kto ma ambicje na coś poważniejszego (nie koniecznie na dużą skalę), po zapoznaniu się z podstawami, powinien poczytać poważniejszą literaturę, a tej w języku polskim po prostu nie ma. Co mam na myśli? Ano choćby "Handbook of Enology", "The Chemistry and Biology of Winemaking", "Wine Production - Vine to Bottle" - jest tego sporo więcej, oczywiście. To zupełnie inny poziom wiedzy, choć nie całkiem łatwej w przyswojeniu. Ja czytam kawałkami te fragmenty, które w danym momencie najbardziej mnie interesują.
Gdzie można się zaopatrzyć w te anglojęzyczne książki? Czy jest szansa, żeby nabyć je gdzieś w Polsce w wersji tradycyjnej, czy raczj trzeba szukać w internecie wersji pdf, albo kombinować impor z USA?

W Polsce raczej chyba nie kupisz. W sklepach netowych coś znajdziesz, ale ceny są mocno zachęcające - "Handbook of Enology", na przykład, kosztuje na Amazonie $163 za... tom I + $235 za tom II.
Ale zawsze możesz popytać wśród kolegów :tak:
Rzeczywiście - ceny nie napawają optymizmem. Widzę jednak, ze można kupić też używane pozycje w nieco niższych cenach:).
Fajnie by było, gdyby któreś wydawnictwo pokusiło się o polską wersję któregoś z tych podręczników. Obawiam się jednak, że tak się nie stanie ze względów opłacalności. A szkoda.:(
Dziekuje bardzo za opinie, na pewno sie przydadza wielu forumowiczom.
Ksiazki kupuje glownie pod katem posiadania poradnikow hodowlanych. Wszystkie potrzebne (na moim poziomie) informacje o wyrobie wina znajduje na tym forum. Rozdzial o uprawie jest na forum bardzo obszerny ale czasami jak potrzebuje szybko jakiejs informacji ksiazka jest najlepsza.

Na razie mam tylko 40 sadzonej (tego i zeszlo roczne) i na nich sie ucze (mam nadzieje ze top przezyja).

Kwiatek
Masz racje, praktyka wszystko potem weryfikuje bo ksiazkowo i tak sie do konca nie da niczego zrobic. No ale coz mysle ze moje winorosle mi wybacza.
W tej książce są zamieszczone jakieś ilustracje?