Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wiśnie - proporcje
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Staram się policzyć według Cieślaka i nie jestem pewien, proszę o ew. korektę

mam 13litrów moszczu, planuję wino 15% , i teraz
- ilość rozt. cukrowego - 0.75
- ilość cukru w rozt. - 320
- ilość nastawu... - 0.75

czyli rozumiem, że mam dodać łącznie 10l syropu czyli 4.2l wody i 3.2kg cukru.
Czy dobrze rozumiem ? Tego cukru nie będzie za mało na 13l moszczu ?
Cytat:Wysłane przez fabioK
mam 13litrów moszczu, planuję wino 15% , i teraz
- ilość rozt. cukrowego - 0.75 ( ? )
- ilość cukru w rozt. - 320 ( ? )
- ilość nastawu... - 0.75 ( ? )

Czego ?! Jednostki, chlopie, jednostki !!


Cytat:Wysłane przez fabioK
czyli rozumiem, że mam dodać łącznie 10l syropu czyli 4.2l wody i 3.2kg cukru.

4.2l wody i 3.2 kg cukru, choćby skały srały, nie dadzą takiej objętości. 1kg cukru to 0.6l płynu więc to co piszesz będzie miało objętość 6.12l.... ech...

13l moszczu, 15 % alko.
Załózmy standardowe rozcieńczenie dla wiśni 1 : 1, czyli 13l moszczu i 13 "niemoszczu" -> razem 26 l nastawu.
15% -> 255g cukru na litr.
26l litrów -> 6.6 kg cukru musi być w ogóle, ale moszcz wiśniowy będzie miał w 13-stu litrach 1.3 kg ( książkowo 100g na litr ) więc sypanego trzeba bedzie dodać 5.3 kg.
Te 5.3 kg cukru zajmie 3.2 l objętości więc wody trzeba dodać 13-3.2=niecałe 10l.

Reasumując ... do 13-stu litrów Twojego moszczu musisz dodać:
- 5.3 kg cukru
- niecałe 10l wody
- pektopol 1/3 buteleczki
- pożywkę 10g

Nie napisałeś jakich drożdży użyłeś i jaką słodkość wina chcesz uzyskać, bo nie poczytałeś wystarczająco forum, więc wszystkie moje obliczenia moga być o tzw. "kant dupy strzelić" :eyes:
Cytat:Wysłane przez Mordimer
Czego ?! Jednostki, chlopie, jednostki !!
- ilość rozt. cukrowego na litr moszczu - 0.75 ( l )
- ilość cukru w rozt. - 320 ( g )
- ilość nastawu otrzymanego z 1 l moszczu - 0.75 ( l )


Cytat:Wysłane przez Mordimer
4.2l wody i 3.2 kg cukru, choćby skały srały, nie dadzą takiej objętości. 1kg cukru to 0.6l płynu więc to co piszesz będzie miało objętość 6.12l.... ech...
no jakby nie patrzeć, tak to jest jak się liczy w nocy

Cytat:Wysłane przez Mordimer
13l moszczu, 15 % alko.
Załózmy standardowe rozcieńczenie dla wiśni 1 : 1, czyli 13l moszczu i 13 "niemoszczu" -> razem 26 l nastawu.
15% -> 255g cukru na litr.
26l litrów -> 6.6 kg cukru musi być w ogóle, ale moszcz wiśniowy będzie miał w 13-stu litrach 1.3 kg ( książkowo 100g na litr ) więc sypanego trzeba bedzie dodać 5.3 kg.
Te 5.3 kg cukru zajmie 3.2 l objętości więc wody trzeba dodać 13-3.2=niecałe 10l.

Reasumując ... do 13-stu litrów Twojego moszczu musisz dodać:
- 5.3 kg cukru
- niecałe 10l wody
- pektopol 1/3 buteleczki
- pożywkę 10g

Nie napisałeś jakich drożdży użyłeś i jaką słodkość wina chcesz uzyskać, bo nie poczytałeś wystarczająco forum, więc wszystkie moje obliczenia moga być o tzw. "kant dupy strzelić" :eyes:

drożdże burgund (bolwin) a wino pół-słodkie
Cytat:Wysłane przez fabioK
drożdże burgund (bolwin) a wino pół-słodkie

Zgodnie ze specyfikacją Biowinu ich Burgundy mają tolerancję 13-15%, więc możesz założonej mocy nie otrzymać.

Półsłodkie czyli jakieś 50g cukru na litr -> 26l * 50g = 1,3 kg ( 6.6 kg razem z poprzednim ) do nastawu i jakieś 0.8 l wody mniej ( czyli sumarycznie 9l wody na cały nastaw ).
Dzięki za szczegółowe wyjaśnienie, nie rozumiem tego Cieślaka (Domowy Wyrób Win Owocowych...) albo on stosuje zupełnie coś innego.