Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Dodatki i Przyprawy Do Wina Jabłkowego
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Witam wszystkich użytkowników forum!
Przegladając forum stwierdziłem iż bardzo często zadawane są pytania odnośnie jakich przypraw lub mieszanki owoców można dodać do win jabłkowych. Wychodzę wiec z inicjatywą aby winiarze którzy stosowali przyprawy i różne owoce do w/w wina napisali jaki wyszedł efekt końcowy ich zmagań. Ja później zbiore te wszystkie informacje i umieszcze je w formie przejrzystej tabelki :)

Żeby było łatwiej mi wszystko zobrazować wystarczy odowiedzieć na te 3 pytanka :big::
1. Jaki dodatek
2. Ilość w nastawie
3. Jaki efekt w smaku i aromacie

Oczywiście można napisać czego nie polecacie bądź nie wolno dodawać do winka jablkowego:)

PS. Jeżeli taka inicjatywa już była to przepraszam ;)

Najwidoczniej nikt nigdy nic nie dodawał do jabłkowego. Dominują czyste jabłka :eyes:.
A ja właśnie po to dzisiaj szperam po forum, żeby znaleźć coś na temat dodatków do wina jabłkowego. Posiadam w gąsiorku 4l nastawu jabłkowego (tuż po zakończeniu burzliwej fermentacji) słodkiego. Dodałem właśnie do niego pół litra bardzo aromatycznego wina chabrowego - półsłodkiego. Pominąwszy zapach drożdży aromat ekstra.
Za kilka tygodni planuję zmieszać te 4,5 L trunku z młodym, słodkim winem gronowym.
Jeśli do tej pory temat jeszcze będzie istniał to chętnie się podzielę spostrzeżeniami. Zastanawiam się tylko, czy nie pośpieszyłem się z dodaniem tego chabrowego...
To fakt. Trochę się pospieszyłeś.
(31-10-2010, 08:26)Olimpus napisał(a): [ -> ]Najwidoczniej nikt nigdy nic nie dodawał do jabłkowego. Dominują czyste jabłka :eyes:.
TEMAT DO SKASOWANIA

Kolega Krzysztof, kguser pisał, że dobrym dodatkiem jest sok z jarzębiny i kwiat czarnego bzu.

Z przypraw pasują choćby imbir i cynamon i miód jabłczak przyprawiony w taki sposób będę wkrótce nastawiał.

Skrzych

(22-11-2010, 18:46)alehandro napisał(a): [ -> ]<ciach>
Z przypraw pasują choćby imbir i cynamon

No i goździki...

Krzysztof
Ale w jakiej ilości te wszystkie dodatki:pytajnik:

Skrzych

De gustibus et coloribus non est disputandum

Krzysztof
Czyli że co? Metodą prób i błędów?

Skrzych

W sumie tak - z przyprawami jest tak, że jeden lubi ogórki a drugi ogrodnika córki...
Osobiście jabłkowego nigdy (poza jednorazowym dodatkiem trawy żubrówki) nie doprawiałem, nie silę się więc na jakiekolwiek merytoryczne posty. Mogę jedynie zasugerować wnikliwą lekturę podforum win zimowych traktującego o winach zbożowych (głównie z ryżu) - być może ilości sugerowane do ryżowców zainspirują cię do własnych eksperymentów

Z praktyki mogę jedynie zasugerować rozpoczęcie prób od małych ilości przypraw - zawsze później możesz domacerować wino dodatkowo. W drugą stronę to się nie da :(

Możesz tez podzielić nastaw na mniejsze części i eksperymentować z różnymi proporcjami poszczególnych składników.

Krzysztof
Skorzystam z zainteresowania tematem :) - jakie mogą być konsekwencje zbyt wczesnego dodania wina chabrowego do nastawionego jabłkowego?
Jeśli chodzi o te przyprawy, to musi być ekstra imbir + cynamon, chyba spróbuję
Teoretycznie kupażowanie powinno się przeprowadzać po skończonych fermentacjach obydwóch win. Jedno może wpłynąć niekorzystnie na fermentacje drugiego albo całkowicie ją zatrzymać. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Z tym imbirem to uważaj. Ma on specyficzny, intensywny aromat i smak. Lepiej żebyś dał go mniej niż żebyś przesadził;) A jak wyjdzie Ci fajna kombinacja to podziel się proporcjami :big:
Rok temu zrobiłem 50 litrów jabłkowego z renet i jakichś słodkich jabłek 50/50. Żadnych dodatków. Chciałem zrobić bez piro wytrawne i w miare słabe, ale drożdze padły dopiero koło 15%. Jest to najlepsze winko jablkowe jakie piłem. Jest dosyć esencjonalne i pije je z wodą pół na pół-super dodatek do obiadu-można pić litrami.
Drugie wino z jabłek chciałem dopieści-zrobić coś idealnego. Dodałem przefermentowane 5kg rodzynek i kwiat czarnego bzu oraz pare litrów soku pomaranczoweg i niceły litr miodu. Wyszło tego 30 litrów. Rok nie chciało się sklarować-po roku pomóg bentonit. Wbrew oczekiwaniom nie da się tego pić i nie jest to wina bentonitu. Ma gorzki posmak. Dlatego też proponuje nie dawać dodatków, kiedy nie wie się jakie da to efekty. Osobiście nie dodaje nic i wina wychodzą super. Czuć prawdziwy smak owocu.
Wczoraj degustowałem jabłkowe z 2009, jest niezłe ale takie dziwne chyba za mocne.
Przeglądnołem więc notatki przeliczyłem i ma ok 15%. Myśle co by tu zrobić, z czym zkupażować.
Wpadam na pomysł żeby dolać soku jabłkowego z kartonu, odrobina do lampki REWELACJA. Dolewam wiec do upitej butelki ok 20% soku hortex, wołam rodzinke, wszyscy zachwyceni.
Szfagier skomentował: "szkoda że to wino nie jest ze sklepu, bo nie będę mógl go kupic"
A mi jabłka zawsze gazują-w nieskończoność-i z piro się śmieją-no ja nie wiem,ale uwielbiam jabłkowe kupażować z jeżyną lub silnie schłodzić i strzelić lufę w upalny letni dzień z kostką lodu troszkę cytrynki i szklanka od whisky-i koniecznie na działeczce,lub innym łonie natury.Gdzieś na ziołowe experymenty mi jabłkowego szkoda.
Ten dodatek soku do balonu może spowodować zmartwychwstanie drożdży :diabelek:
Nie sądzę, wino całkowicie klarowne, nie zrzuca osadu, oczywiscie było siarkowane. A i sok z kartonu przecież jest pasteryzowany.
Pasteryzacja nie ma nic do tego. Wino jest wytrawne?
Chodzi mi o to że pasteryzowany sok nie zawiera żyjących drożdży.
A winko było dosładzane i siarkowane już dość dawno i ma 3blg, jest stabilne od kilku miesięcy nie zrzuca już osadu.
Skoro jesteś pewny, że nie żyją:pijemy:
Panowie, panowie nie offtopy i wywody a konkrety jak w pierwszej mej wypowiedzi ;)
Może imbir i chipsy dębu mocno palone ja taki dodatek zastosowałem do winka z truskawek teraz te winko to mój skarb;) imbiru dałem 50g na 10l balon a chipsów dałem dwie pełne małe łyżeczki ;)
No tak tylko że ty dałeś ten imbir i chipsy do winka truskawkowego, więc taka sama dawka nie koniecznie może dobrze podziałać na winko jabłkowe.
Z tego co pamiętam, to KGUSER sugerował dodawanie chipsów do fermentacji jabłkowego.
Wanilia w laskach jest doskonałym dodatkiem do wielu win, ale nie wszystkie owoce zaprawiamy wanilią w jednakowych ilosciach.
Stron: 1 2