Zrobiłem nalew na szafranie ( 1g na 0,5 l wódki czystej 45%).
Aktualnie, po 3-ch dniach smak i zapach jakby Chemiczny Ali po odcięciu ze sznura wpadł mi do nalewki. Pierwsze skojarzenie to zapach szpitala, świeżo po dezynfekcji... jodoform jakiś lub t.p.
Nie robiłem jeszcze próby rozcieńczenia. Być może to kwestia za dużego stężenia? Wiem, że niektóre aromaty w zbyt dużej koncentracji wręcz śmierdzą.
No ale szafran??? Najcenniejsza przyprawa??? Wykosztowałem się na cały gram...
Witam
Nalewkę szafranową to dopiero będę robił gdyż kupiłem cebulki szafranu uprawnego i dopiero wschodzą w skrzynkach
![:) :)](https://wino.org.pl/forum/images/smilies/smile.gif)
.
Wacek
Witam,
von Vinentropp : gdzie kupiles i w jakiej cenie ?
powiem ci, ze trufle w sloiku wala tak acetonem, ze lzy staja w oczach.
Wacek: na gram bedziesz potrzebowal 150 kwiatkow
![:) :)](https://wino.org.pl/forum/images/smilies/smile.gif)
Gdzie kupiles cebulki i w jakiej cenie ?
pozdrawiam
pluton
Rozciencz 1 do 1 i poczekaj
(27-01-2010, 13:45)pluton napisał(a): [ -> ]Wacek: na gram bedziesz potrzebowal 150 kwiatkow
Gdzie kupiles cebulki i w jakiej cenie ?
Witam
Kupiłem tu;
http://www.allegro.pl/item880455516_cebu...ratis.html
bo były tanie
![:) :)](https://wino.org.pl/forum/images/smilies/smile.gif)
. Wiem że to nie sezon na sadzenie szafranu ale coś mnie naszło . Nie jestem pewien w jakim okresie wegetacji są te cebulki , sprzedawca podał ze jesienią nie miały możliwości kwitnąć więc powinny być pierwsze kwiaty ale jak się przyglądam to wyłażą liście . Pewnie cebulki są jeszcze starsze bo wyglądają mizernie .
Wacek
Vinentropp ja zrobiłem niedawno likier szafranowy i jak się wyraziłem; jest to likier na starych dziurach po plombach w zębach. Kolor ma przedni, ale smak, czeka może ja się zmienię, a może zmieni się tronek (mam nadzieję).
Pozdrawiam
Maciej
von Vinentropp -witaj!
Powiem tak: wszystko zależy od gustu. Mój likier u jednych powoduje zachwyt u drugich porównanie do
Domestosa!!!
Przykra/radosna wiadomość jest taka, że upływ czasu nie zmieni tego aromatu i smaku. Mój jest taki sam od 1995
roku!
Ale można rozcieńczyć % albo zdominować innym smakiem. A to zależy od tego co lubisz?
Podpowiem, że goździk, anyż, cynamon, wszelaki cytrusy dadzą radę.
Jak coś to pytaj a może coś z moich doświadczeń Tobie się przyda.
Pozdrawiam-drajla