Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Czwórniak czy wino wiśniowo miodowe?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam wszystkich na forum :)

Mam następujący problem, postanowiłem przygotować mój pierwszy miód pitny(win nigdy nie robiłem). Trochę poczytałem na forum i postanowiłem zabrać się do pracy. Zaplanowałem, że przygotuję trójniaka, ale idąc za poradami osób z forum miód chciałem podawać ratami. Najpierw czwórniak, a później dodać miodu do trójniaka. Wyczytałem gdzieś tutaj, że przygotowanie miodu z wiśniami będzie łatwiejsze więc i tak zrobiłem.

Składniki:
4,3 l wody przegotowanej
2,3 l wyciśniętego soku z wiśni
2,3 l miodu lipowego
7g(cała paczka) drożdży fermivin(tylko takie były w sklepie)
3,5g(pół paczki) pożywki kombi z biowinu

Jak widać jest to właściwie czwórniak, planowałem dolać jeszcze litr miodu żeby zrobić z niego trójniaka ale...

2.VIII ok godz 20. wszystko nastawiłem. Nie mogę podać początkowego Blg ponieważ nie dorobiłem się jeszcze cukromierza :(. Otwór zakryłem watą i zostawiłem na 24h, kilka razy mieszając. Ok północy zaczęła się pojawiać na tym piana, a rano 3. VII ok godz 8, piana pokrywała już cały nastaw, ale miała tylko kilka mm grubości. Jednak w ciągu dnia przy okazji kilku mieszań piana zniknęła...
ok. godz 20 założyłem korek z rurką. Fermentacja już się chyba rozpoczęła bo bulgało właściwie co sekundę :D
dzisiaj czyli 4.VIII liczba bulgnięć niestety drastycznie spadła i wynosi tylko 1 na 6 sekund... :/

I teraz pojawiają się moje pytania: Czy to jest normalne zachowanie i ja po prostu panikuje? Czy rozsądnym będzie dolewanie jeszcze tego litra miodu czy jednak pozostać przy czwórniaku?

Trochę się rozpisałem... ;)
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pożywka KOMBI z Biowinu to świetne uzupełnienie pożywki "podstawowej" DAF. Powinieneś dać 4 - 5 g TAKIEJ pożywki. Kup też cukromierz bo inaczej to zgadywanka.
Niód trzeba mieszać.
Podsumowując:
-dodaj pożywki podstawowej
-zmierz zawartośc cukru
Jak podasz nam Blg to można dalej dywagowac co zrobić.
@salmon jeśli nie podasz/sprawdzisz podstawowych parametrów miodu, nikt nie zgadnie czy drożdże pracują, wyjadły cały cukier, czy z braku azotu (DAFu) przystopowały z pracą. Z miodami trudniej niż z winem i wymagają trochę więcej zachodu, ale..... takie są miody ;)
Zrób dokładnie jak radzi Krzysztof.
Byłem rano w Castoramie i jedyne co tam znalazłem to zestaw startowy za 6 zł w którym są:
- drożdże uniwersalne Zamoyscy
- środek do klarowania wina Zaomoyscy
- pożywka dla drożdży winiarskich(Skład: fosforan (V) diamonu spożywczy) 5g

Wcześniej zakupy robiłem w innym mieście, tutaj tych z Biowinu nie znalazłem. Czy mogę użyć tej pożywki?

Cukromierz zamówiłem w Euro-winie mam nadzieję, że szybko przyjdzie.
Cytat:Wysłane przez salmon
...
- pożywka dla drożdży winiarskich(Skład: fosforan (V) diamonu spożywczy) 5g
...
Czy mogę użyć tej pożywki?
...
Na poziomie czwórniaka taka pożywka w zupełności wystarczy.
Działaj :spoko:
Po 11 dniach od przygotowania nastawu w końcu udało mi się zmierzyć zawartość Blg... Najpierw kupiłem większy cukromierz (20-40 Blg), ale on od razu poleciał na sam dół menzurki, kupiłem więc cukromierz ze skalą 0-25 Blg. Pomiar wykazał 3 Blg :O To jest w ogóle możliwe?
Nie zastanawiając się długo wlałem słoik miodu(1l) i teraz cukromierz pokazuje 12 Blg.

Będzie coś z tego?
Cytat:Wysłane przez salmon
...
Nie zastanawiając się długo wlałem słoik miodu(1l) i teraz cukromierz pokazuje 12 Blg.
Będzie coś z tego?
Słoiki na ogół są 0,9 l. Jak będziesz miał/masz oznaki pracy drożdży to powolutku będą przerabiać dodany miód [cukier w nim zawarty]. Notuj Blg co jakiś czas.
Jak wyprowadzisz nastaw dokładnie na 3-ka [proporcje składników] to jak osiągnie Blg 7 - 9 to miodek możesz 'wystopować'. Zlej z nad osadu i odstaw.
Cytat:Wysłane przez 1stgreen
Słoiki na ogół są 0,9 l.
Ale wpadka, to początkowego miodu było jednak 2,1 l... i teraz dolałem 0,9 l.

Póki co miodek spokojnie pracuje, myślę, że za parę dni doleje resztę.

Dzięki za rady :)