15-12-2010, 10:23
15-12-2010, 21:00
Metoda stara na jajko, tyle soli, aby jajko pływało. Moja tyle soli aby sery pływały. Po wyjęciu i odcedzeniu, nie są za słone. Potem je wędzę i też sa ok, wytrzymują ok miesiąca w lodówce.
15-12-2010, 22:20
Ja tam za bardzo fachowiec nie jestem, ale bundza to chyba się nie moczy tylko soli skrzep (ale nie wiem skąd takie moje przekonanie ). Chyba, że jestem w błędzie. Jak ty to robisz - wrzucasz normalnie taką bryłę np. 2 kg do solanki?
16-12-2010, 00:08
Po raz kolejny proszę , jeśli podajecie jakieś dane to proszę o podawanie ich w jednostkach SI tzn. na x kg.(l.).sera dajemy "y" l. solanki o kwasowości "z" pH i objętości ...
To jest informacja która daje szansę innym, metoda na jajko często się nie sprawdza .
Sery można dosalać na sucha i w solance.
Biotit a jak na sucho to jak z tym jajkiem???
I kto tu mąci ludziom w głowach?
To jest informacja która daje szansę innym, metoda na jajko często się nie sprawdza .
Sery można dosalać na sucha i w solance.
Biotit a jak na sucho to jak z tym jajkiem???
I kto tu mąci ludziom w głowach?
16-12-2010, 07:34
Błagam Was ja tylko chce się dowiedzieć ile g soli można dać na 1 kg skrzepu aby ser nie był za słony?
16-12-2010, 09:46
Generalnie bundz nie jest słony. Jeżeli ktoś kupi bundz solony, to znaczy to tyle, że bacy/pseudobacy nie udało się go sprzedać i przedłużył mu trwałość przez solenie.
Twoje pytanie dotyczy jednak skrzepu. Jeżeli dasz wagowo 2 % soli, to bundz nie będzie za słony. Przy 3 % będzie wyraźnie słony, ale, jak dla mnie, jeszcze nie za słony. Musisz przed odciekaniem/odciskaniem dać soli czas na wnikniecie do ziarna (wyrównanie stężeń).
Twoje pytanie dotyczy jednak skrzepu. Jeżeli dasz wagowo 2 % soli, to bundz nie będzie za słony. Przy 3 % będzie wyraźnie słony, ale, jak dla mnie, jeszcze nie za słony. Musisz przed odciekaniem/odciskaniem dać soli czas na wnikniecie do ziarna (wyrównanie stężeń).
16-12-2010, 12:16
Piksiak chcesz otrzymać bundz słony ? W oryginale jest to ser bardzo łagodny robiony na pewno nie w kierunku słonym.
Sam robiłem bundz ( kupowany w Zakopanem ) w zalewie mocno słonej do późniejszego zalania oliwą z ziołami.
Sam robiłem bundz ( kupowany w Zakopanem ) w zalewie mocno słonej do późniejszego zalania oliwą z ziołami.
16-12-2010, 15:03
Tak chce zrobić słony - bo słodki mi szybko kwasi się (tzn. np. po 5 dniach ) a chciałbym żeby wytrzymał trochę dłużej. Jak robię z 10 l mleka to wychodzi gdzieś 1,5 kg sera i to jest trochę za dużo jak na 5 dni więc zaczynam myśleć coby trochę dłużej poleżał. Podzieliłbym skrzep na dwie części - z jednej zrobiłbym słodki a drugą słoną. Co wy na to?
16-12-2010, 16:00
Wiesz przecież, że ja pochłonę wszystko co zrobisz. Słodki i słony także