Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Ile trzeba dodać wywaru z czarnej herbaty do wina truskawkowego?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Tak jak w temacie. Ile trzeba dodać wywaru z czarnej herbaty do wina truskawkowego? Wszyscy „ większość” forumowiczów pisze, że należy przeprowadzić taki zabieg z truskawkowym winem. Tylko jakoś nigdzie się nie doszukałem ile trzeba sporządzić takiego nastawu na 10L wina?
Ja za poradą kgusera do mojego bananowego dodałem szklankę mocnej herbaty i myślę, że w tym wypadku to również ma zastosowanie. Do mojego truskawkowego nie dodawałem, ale się zastanawiam.
Bardzo proszę,
daję napar z 25 g czarnej herbaty na balon 30 litrowy.
To chyba będzie zależeć od zawartości taniny (gdzieś na forum powinno być zestawienie co popularniejszych herbat).
Dziś zrobię wywar i dodam do wina. Wychodzi na to, że trzeba dodać ok. 8g wywaru z herbaty na 10L wina truskawkowego.
I mam jeszcze pytanie, w jaki sposób tanina z czarnej herbaty wpływa na wino. A raczej, co wnosi pożądanego do wina? Czy ma to też znaczenie na przechowywanie wina? Czy tylko podnosi w jakiś sposób walory smakowe?
"Ściągający smak" i przyspieszenie klarowania (w wypadku win zawierających sporo "zanieczyszczeń" białkowych etc.).


ps. tak z ciekawości, co masz w avatarze, jakaś dianka czy inny gamoń?
Dzięki za cenną informacje. Traz już wiem po co jest ten zabieg.

A karabinek to HATSAN mod 100 po małych modyfikacjach :1miejsce: