Często na forum spotykam stwierdzenia iż dajecie forumowicze DAF i kompleksówkę. Stąd moje pytanie, mianowicie czy dawać przy robieniu MD szczyptę DAF'u potem do balonu razem z MD polowe paczki DAF (bo dzielę go na 2 razy)plus FERMAID K w ilości zalecanej na ulotce?
Ale w składzie FERMAID'u jest DAF więc może pominąć DAF przy MD i dać szczyptę F...i potem resztę na dwa razy do balonu?
Są dwie szkoły: otwocka i falenicka
Przy MD zalezy z czego ją robisz. Fermaid K zawiera małe ilości DAF wiekszośc to liofilizowane ściany komórkowe drożdży oraz witaminy z grupy B). To bardzo dobra pozywka do nastawów z duzym udzialem moszczu owocowego, bo i owoce zawierają związki azotowe. Przy wiekszym udziale wody w nastawie dobrze jest wzbogacic Fermaid K o zwiazki azotowe. DAF to wyłacznie związki azotowe.
Zatem przy rozmnazaniu drożdży w MD robionej z samej wody ja dalbym, oprócz cukru, DAF + pożywka kompleksowa lub wyłącznie kompleksowa o zawartosci DAF powyżej 50%. Jesli MD robię z soku owocowego, bez lub z bardzo niewielką ilością wody to może być wyłącznie kompleksowa. Do nastawów: dałbym wyłacznie kompleksową np. przy wyrobie wina z moszczu owocowego z udzialem wody nie wiekszym niż 30%. Przy wiekszym rozwodnieniu lub winach ryzowych, zbozowych itp kompleksowa z DAF-em. Przy miodach rowniez dawalbym kompleksową z DAF-em i to w proporcjach odwrotnych niz np. przy winach owocowych (czyli wiecej DAF-u niz kompleksowej).
Dodam, że czasami zalezy mi aby drożdże wcale nie były zbyt silne i celowo robie MD wcale bez pożywki (z soku) a i do nastawu dodaję mało (lub wcale np. gronowe w miazdze).
Jest pozywka podstawowa jak DAF i stosuje sie ją do dobrze fermentujących nastawów jak wiśnie porzeczki czy jabłka. Pozywki kompleksowe stosuje sie do trudno fermentujących nastawów jak np. wina z jagód leśnych czy miody wraz z pożywką DAF. Pożywki kompleksowe zawierają mało fosforanu dwuamonowego natomiast zawierają witaminy, ścianki drożdży i inne mikroelementy niezbędne dla drożdży.
Moim zdaniem pozywki kompleksowe sa drogie i ja stosuję je jedynie do trudno fermentujących nastawów. W większości moich nastawów mam problem jak zatrzymać pracę drożdży. Dodanie pożywki kompleksowej jeszcze go powieksza.
serdecznie dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.