Panowie winiarze potrzebuję super wytrzymałego wspaniałego materiału który będzie zdolny wytrzymać naprężenia powstałe w mojej prasie, konstrukcja tradycyjna wszystko jest w porządku ale za każdym razem pęka mi worek w prasie rzecz jasna z zawartością która po pęknięciu potrafi przemieścić się na znaczną odległość i narobić dużych szkód.
Kupiłem prześcieradło materiał wydawał mi się dość solidny mama krawcowa więc uszyła z tego worek, był bez uszczerbków do połowy pierwszego tłoczenia.
Oczywiście owoce są mielone mieszadłem.
[
attachment=10810]
Proponuję kupić
TAKI worek z Biowinu. jest on co prawda dostosowany do ich prasy, dla mojej trochę za mały ale jest to najlepszy worek jakiego używałem. Wytrzymały, łatwy w utrzymaniu czystości dobrze filtrujący (tzn. mam na myśli że nie zapycha się tak jak worki lniane).
Moim zdaniem dobry wybór.
Uszyłem worki z lnianego płótna a kupiłem go w sklepie z tkaninami technicznymi. Jest bardzo wytrzymałe i łatwo przepuszcza sok. Używam je już drugi rok bez awarii .
Jak poprzednicy, polecam płótno. Miałem uszyty worek ze starego obrusa, porządne podwójne szwy, uszyty na maszynie, pod wymiar prasy, niestety gdzieś mi się zawieruszył. Drugi to zwykła płócienna torba na zakupy, też się sprawdza.
Worek z biowinu odpada mam prasę 18L a worek 10l myślę że rozerwało by go podczas 1tłoczenia. Materiały z obrusów i prześcieradeł już testowałem max. 2tłoczenia. A gdzie w internecie zdobyć len?
Pieluchy tetrowe.
Zastanawiam się też nad tkaniną z oferty Browamatora.
IMHO nie należy szyć worka ze zbyt ściśle tkanego materiału, jako że właśnie to jest powodem zbyt wysokiego ciśnienia podczas wyciskanie i w rezultacie pękania worka.
Krzysztof
Ja doskonałe worki kupiłem u kolegi
"98%"
Do kolegi 98%napisałem zobaczymy co odpisze.
Takie siatki widziałem w praktikerze będę to zobaczę z czego są wykonane i jaka jest ich wytrzymałość ale z góry zakładam że nic z tego nie będzie. Mamuśka kupiła nówka prześcieradło bardzo wytrzymały materiał naprawdę ciężki do rozerwania,skroiła i uszyła worek, owoce zmieliłem jak się należy i do prasowania połowa tłoczenia worek rozerwało zawartość pofrunęła dobre 4m od prasy
Nie chodzi o to żeby wycisnąć 10L soku w pół godziny ale spać przy prasie nie będę i dokręcić trzeba
Przypomina mi się jak tłoczyłem 1raz doświadczenia brak bierzemy się do pracy, wiśnie nie mielone bez worka wsypane do kosza ja trzymałem prasę kolega kręcił, tak wykręciliśmy że płaskownik 15mmX 5cm postawiony na sztorc powyginał się widać górna poprzeczka na zdjęciu
Pieluchy tetrowe też praktykowałem, max 3tłoczenia
shrek - jeżeli materiał na worek będzie zbyt ściśliwy a siła nacisku tłoka zbyt duża, to efekty po przekroczeniu punktu krytycznego wytrzymałości materiału worka będą właśnie w typie "fruuu 4 metry i chlast o ścianę"
Materiał musi mieć strukturę siatkowatą - zatrzymywać co większe frakcje, przepuszczać te mniejsze wraz z moszczem. Potem i tak części stale osiądą na dnie i ich usunięcie z dymiona nie jest tak upierdliwe jak całych/pokawałkowanych owoców.
Wiem - bo na początku też chciałem z prasy uzyskać krystaliczny moszcz i efekty "4 metrów" przećwiczyłem osobiście
. Zwróć uwagę, że w potocznym użytkowaniu w prasach nie używa się worków, wystarczają same szczeliny...
A worka z tetry używam z bożą pomocą piąty rok - wyciskanie moszczu to nie formuła 1, średnio przeciętnie kosz 18l to dwie godziny...
Krzysztof
Witam
Każda hydroprasa ma na wyposażeniu worek filtracyjny ze specjalnej tkaniny o specjalnym splocie .
Wypróbowałem dzisiaj worek uszyty z tkaniny montowanej w okna przeciw muchom i komarom normalnie REWELACJA 190l aroni przesło dzisiaj przez prase lekko się prasuje sok płynie jak z kranu brak efektu pryskania super. Delikatnie worek się porozdzierał przy wyciaganiu z kosza z wytłoczynami ale nie jest źle. Owoce oczywiście mielone
A te siatki nie są z normalnego plastiku? Są plecione? Bo ja miałem pomysł na worek wykorzystać materiał z firan. U znajomego się sprawdzało, ale to widzę lepsze rozwiązanie.
Witam
Coś w tym temacie się zmieniło, to co shrek 4 lata temu pisał, materiał na moskitere może?
Kupiłem na allegro worek z surowej bawełny, 15 kg wytrzymało dziadostwo.
Ja mam pieluche tetrową już 2 rok . Złożona na pół i zszyta z boku i spodu.
alskarus, malutki ten woreczek.
Stam, zakupię pieluchę tetrową i popróbuję, mam jeszcze w domu jakiś materiał z lnu to też uszyję.
A ja używam zwykłych worków na zboże. Raz, może dwa razy, wytrzymuje. Nie jest doskonały. Ale jego nie wątpliwą zaletą jest cena i dostępność.
alskarus, żodyn worek nie jest wymiarowy i nie nadaje się do prasy.
no to proponuję sklepy żeglarskie obskoczyć.
tylko jak bawełna techniczna zareaguje na moszcz?
Nie przechodzi wam moszcz zapachami z materiału wykonanego worka filtracyjnego???
W nalewkach nie stosuję filtracji głównie z tego powodu, że nalewka traci smak i zaczyna smakować materiałem. Do wyciskania używałam pieluchy tetrowej, wygotowanej wypłukanej, nowej i zapach mi przeszedł, może nieznacznie ale pogorszył nalewkę niż przed filtracją smakowała.
Aktualnie nastawione wino winogronowe aż boję się wyciskać przez tkaninę.
Może surowa bawełna
http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-de...ozkowy-12l lepsza niż tetra?
Worek na zboże to normalnie abstrakcja- mam zielony bo białych jak kupowałam na zboże nie było. Biały mały worek mam po mące z młyna- jakby go wyprać może nie były zły bo jak jest mokry chyba zapachu nie ma.
]Ja od 20 lat używam
taki i nie mam żadnych problemów.