15-10-2009, 05:37
15-10-2009, 06:29
Dałem 1,5 kg na 10l ale to zdecydowanie za mało i na trójniak to powinieneś dać 3 kg na 10l.
15-10-2009, 09:30
Ok to zrobię 5l nastaw i moje 1,4kg jagódek.
Można fermentować miazgę w brzeczce ok 37 blg bez problemów, czy lepiej zacząć od mniejszej ilości cukru?
Jak często i ile dawać pożywki? (do tej pory standardowo w miodach dawałem 1g/1l)
Można fermentować miazgę w brzeczce ok 37 blg bez problemów, czy lepiej zacząć od mniejszej ilości cukru?
Jak często i ile dawać pożywki? (do tej pory standardowo w miodach dawałem 1g/1l)
15-10-2009, 09:44
Castelman,
ja do tej pory w miodach owocowych najpierw fermentowałem przez dzien-dwa same owoce z niewielką ilością wody (w zalezności od owocu) - to pozwalało na lepszy rozwój drożdzy, a dopiero później dodawałem brzeczkę
ale czy w przypadku jagód, które same w sobie ciężko fermetują to nie wiem czy to pomoże
może za radą przedmówców dodaj trochę malin lub wiśni.
ja do tej pory w miodach owocowych najpierw fermentowałem przez dzien-dwa same owoce z niewielką ilością wody (w zalezności od owocu) - to pozwalało na lepszy rozwój drożdzy, a dopiero później dodawałem brzeczkę
ale czy w przypadku jagód, które same w sobie ciężko fermetują to nie wiem czy to pomoże
może za radą przedmówców dodaj trochę malin lub wiśni.
15-10-2009, 09:51
Nie ma sensu startować od 37Blg, daj na początek 1,2 litra miodu, pozostałe 0,5 litra dodasz po skończeniu fermentacji, gdy Blg spadnie w okolice zera.
1 gram Daf-u na 1 litr to trochę dużo, najwyżej 0,7-0.8 grama, oprócz tego np.Activit maksymalnie 1g/1litr.
Jeżeli w czasie fermentacji będziesz odciskał miazgę, to nie stosuj zbyt gęstego materiału do wyciskania, bo może stanąć fermentacja.
Pożywki najlepiej dawać w kilku ratach, przez pierwsze kilka dni fermentacji.
Według mnie problemy z fermentacją czarnej jagody wynikają z niskiego pH soku , ale niestety nie mam pH-metru i na 100% nie jestem tego pewien.
1 gram Daf-u na 1 litr to trochę dużo, najwyżej 0,7-0.8 grama, oprócz tego np.Activit maksymalnie 1g/1litr.
Jeżeli w czasie fermentacji będziesz odciskał miazgę, to nie stosuj zbyt gęstego materiału do wyciskania, bo może stanąć fermentacja.
Pożywki najlepiej dawać w kilku ratach, przez pierwsze kilka dni fermentacji.
Według mnie problemy z fermentacją czarnej jagody wynikają z niskiego pH soku , ale niestety nie mam pH-metru i na 100% nie jestem tego pewien.
15-10-2009, 10:12
Kalafior fermentacja jagódek sprawia ponoć kłopoty, sprawa polega na tym że dodatków nie chcę.
male, ten Daf i Activit o którym piszesz to początkowy, rozumiem że później trzeba dodawać dodatkowo
male, ten Daf i Activit o którym piszesz to początkowy, rozumiem że później trzeba dodawać dodatkowo
15-10-2009, 10:14
To całkowita ilość pożywek na całą fermentację.
15-10-2009, 10:27
male,
masz 100% rację z tym niskim pH soku jagodowego. Właśnie pomierzyłem pH wina jagodowego ubiegłoroczneg. Nie badałem pH wina do tej pory bo takie badanie robiłem tylko dla miodów.
Zatem wynik mojego pomiaru to pH=2,9
Stanowczo zbyt niskie jak dla popularnych drożdży jakie stosujemy do fermentacji wina czy miodu.
masz 100% rację z tym niskim pH soku jagodowego. Właśnie pomierzyłem pH wina jagodowego ubiegłoroczneg. Nie badałem pH wina do tej pory bo takie badanie robiłem tylko dla miodów.
Zatem wynik mojego pomiaru to pH=2,9
Stanowczo zbyt niskie jak dla popularnych drożdży jakie stosujemy do fermentacji wina czy miodu.
15-10-2009, 10:32
kguser,
czyli co wniosek że do jagodziaka od razu na początek kwasek cytrynowy?
Castelman,
no właśnie więc jak je jeszcze drożdze obciążysz duża ilością cukru to juz wogóle może byc problem ze startem, wg mnie trzeba miód podzielić na dwie raty
czyli co wniosek że do jagodziaka od razu na początek kwasek cytrynowy?
Castelman,
no właśnie więc jak je jeszcze drożdze obciążysz duża ilością cukru to juz wogóle może byc problem ze startem, wg mnie trzeba miód podzielić na dwie raty
15-10-2009, 10:37
kalafior,
wręcz przeciwnie, należałoby zmniejszyć kwasowość np. odkwaszając chemcznie.
wręcz przeciwnie, należałoby zmniejszyć kwasowość np. odkwaszając chemcznie.
15-10-2009, 10:50
no fakt... masz rację
a rozcieńczenie nic nie pomoze?
a rozcieńczenie nic nie pomoze?
15-10-2009, 11:11
Rozcieńczanie niewiele zmieni, zastosuj K2CO3.
15-10-2009, 12:07
Cytat:Wysłane przez malePopraw, jeżeli źle piszę:
1 gram Daf-u na 1 litr to trochę dużo, najwyżej 0,7-0.8 grama, oprócz tego np.Activit maksymalnie 1g/1litr.
(...)
To całkowita ilość pożywek na całą fermentację.
start - DAF - 0,4g/1l Activit - 0,5g/1l
etap 1 - DAF - 0,2g/1l Activit - 0,2g/1l
etap 2 - DAF - 0,1g/1l Activit - 0,2g/1l
etap 3 - DAF - 0,1g/1l Activit - 0,1g/1l
pytanie co jest miarą przejścia w kolejny etap, malejąca intensywność fermentacji czy odstępy czasowe?
jeszcze jedno pytanie, w takim razie jaki powinien być blg na starcie? może koło 20blg?
15-10-2009, 12:55
Czy starczy na pokutę?
Jacek
15-10-2009, 13:08
Cytat:Wysłane przez kguserWszystko pięknie opisane tylko mówimy o Dziwnych jagodziaka przypadkach.
Castelman,
chcesz wiedzieć więcej o nastawianiu miodu przeczytaj TUTAJ.
Czy należałoby go traktować standardowo, czy może coś zmienić?
15-10-2009, 13:56
Fajna stronka, fajnie opisane procesy fermentacji, ale jednak będę drążył temat czarnej jagody.
Skoro jagódka taka oporna może by zrobić tak:
nastawić sam miód odczekać dzień, dwa aż się drożdże namnorzą, a dopiero wówczas dodać miazgę z jagód z częścią wody i miodu?
Skoro jagódka taka oporna może by zrobić tak:
nastawić sam miód odczekać dzień, dwa aż się drożdże namnorzą, a dopiero wówczas dodać miazgę z jagód z częścią wody i miodu?
15-10-2009, 14:02
Moim zdaniem takie podejście nie rozwiąże sprawy. Wiem że to kłopotliwe ale powinieneś badać poziom pH nastawu i za pomocą K2CO3 odpowiedni go korygować. Dodanie jagód później, również może obniżyć pH i praca drożdży zatrzyma się.
15-10-2009, 14:04
kguser robiłeś jagodziaka?
<Edit> sorry z tego co napisałeś wnioskuję że robiłeś w ubiegłym roku.
Napisz proszę jaką ilość jagód dałaś na jaki nastaw i
czy robiłeś jak standardowy miód, czy są jakieś kruczki w jagodziaku.
<Edit> sorry z tego co napisałeś wnioskuję że robiłeś w ubiegłym roku.
Napisz proszę jaką ilość jagód dałaś na jaki nastaw i
czy robiłeś jak standardowy miód, czy są jakieś kruczki w jagodziaku.
15-10-2009, 15:45
Pytanie bardziej techniczne.
K2CO3 wystarczy cz. czy powinien być cz.d.a.
Jacek
K2CO3 wystarczy cz. czy powinien być cz.d.a.
Jacek
15-10-2009, 17:10
Mój trójniak robiłem tak:
- na 8 l miodu podgryczanego dałem 5 l jagód, drożdże G-995 25g, Activit 15 g.
Nastawiony 07.07. a 28.09. miał Blg: 0.
- na 8 l miodu podgryczanego dałem 5 l jagód, drożdże G-995 25g, Activit 15 g.
Nastawiony 07.07. a 28.09. miał Blg: 0.
15-10-2009, 18:42
Z tym niskim pH jagód to niespodzianka (choć można się było tego spodziewać )
Ja podobnie jak Paweł nie miałem w ubiegłym roku najmniejszego problemu z fermentacją jagodziaka.
Czy mrożenie jagód może mieć jakikolwiek wpływ na poziom pH? A może potraktowanie jagód wysoką temperaturą?
Ja podobnie jak Paweł nie miałem w ubiegłym roku najmniejszego problemu z fermentacją jagodziaka.
Czy mrożenie jagód może mieć jakikolwiek wpływ na poziom pH? A może potraktowanie jagód wysoką temperaturą?
16-10-2009, 07:24
Cytat:Wysłane przez seal69Słuszne pytania, kto może zmierzyć niech odpowie.
Czy mrożenie jagód może mieć jakikolwiek wpływ na poziom pH? A może potraktowanie jagód wysoką temperaturą?
W moim przypadku jagody mrożą się 3 tydzień.
Ja mam pytanie jeszcze do 1stgreen,a
Piszesz: na 8 l miodu podgryczanego dałem 5 l jagód, drożdże G-995 25g, Activit 15 g.
Dawałeś wodę, jeżeli tak to ile?
Ten Activit jeżeli dawkowałeś, to w ilu dawkach w jakim czasie i w jakich ilościach?
PS Jeżyniak z Wysowej jeszcze mam w pamięci, był the best
w przyszłym roku postaram sie coś zrobić w tym kierunku...