Mam małe pytanko. Latoś jeżyna obrodziła wyjątkowo obficie i nachodzi mnie chęć nastawienia jeżyniaka na bazie trójniaka. Pierwszy raz, więc pytam czy ktoś taki miód popełnił, w jakich proporcjach i z jakim skutkiem. Nadmieniam, iż nie dysponują prasą, więc fermentacja raczej w miazdze.
Popełniłem.
Jeżyna ma delikatny aromat/smak więc możesz spokojnie dać jej 20%. Użyj koniecznie jakiegoś delikatnego miodku. Wielokwiat lekki lub inny 0,5/0,5 z rzepakowym. Gryki nie dawaj absolutnie.
Fermentacja przebiega bezproblemowo.
PS. Do czasu rozpoczęcia zlotu w Wysowej pewnie nie uda ci się go zrobić
, niemniej jednak przyjedź i przywieź coś ze swoich wyrobów. Masz bliziutko.
O matko i córko. Oczywiście będę. Coś z piwniczki wygrzebię ale wezmę tekż kije, może na Klimkówce coś się trafi do białego wina.
I jam popełnił jeżyniaka.Jeżyn ok 20% i fermentacja w miazdze , miód wielokwiatowy niesycony. Balling startowy 48 a dziś dojrzewa przy 13 Blg. Jak na jeżyniaka trochę zbyt ciężki ale zobaczymy co czas przyniesie.
Jeżynki raczej na lekki trójniak jak radzi Paweł.