Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: pierwszy miodek
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
witam , dzisiaj nastawilem pierwszy miodek sycony wg. ponizszych proporcji :

1 kg miodu ( mieszanka kaufland)
2,5 l wody
10 g kwasku
10g przyprawy do grzanca kamis
10 g cukier waniliowy

MD 5g Fermivin aktywne
pozywka kombi 2g

i ostatecznie po syceniu i zmieszaniu wszystkich skladnikow zmierzylem blg , ku mojemu zdziwieniu wyszlo zaledwie 16,5 blg . Czy nie jest troche za niskie z takiej ilosci miodu ??
Zdecydowanie za niski blg. Albo pomiar z dużym błędem albo miód z dużym błędem. Powinieneś mieć balling około 30.
Musisz jeszcze koniecznie dodać 2g pozywki DAF - jak najszybciej. Bez niej może być problem z fermentacją
Kiepski miód albo dodałeś za duzo wody podczas sycenia.
maly blad z mojej strony , miodu bylo 1kg a nie litr
Czyli powinno byc ok.23Blg.
dokladnie sprawdzilem , sloik mial 1 kg miodku czyli 0,6 l . To chyba i tak za niskie blg wyszlo , a dodam ze to miod z kauflandu taki najtanszy bo chcialem na probe nastawic . Z tych proporcji to wyszedl mi piatniak ;) troche pomylilem objetosc z waga i tak sie stalo , co teraz zrobic aby uzyskac wieksze blg ? moze dodac cukru ? kguser a gdzie mozna kupic pozywke DAF ? bo w marketach nie widzialem
1 kg miodu = 0,7 litra
Daf, czyli fosforan dwuamonowy możesz kupić w sklepie ogrodniczym.
kudos,
może dodaj jeszcze jeden słoik takiego miodu jak poprzednio.
zobacze jak bedzie z pieniazkami moze dodam miodu zanim odfermentuje ten cukier co jest , a w innym wypadku jezeli chcialbym uzyskac trojniaka to ile cukru musze dosypac ? i jeszcze jedna sprawa , po dwoch godzinach od wlania wszystkiego do balona ladnie rozpoczala sie fermentacja ale na dnie balonu juz pojawia sie ciemnobury osad ( miod mial kolor ciemno brazowy) czy to normalne ze tak szybko sie osadza ?
Osad to normalna rzecz, drożdże się przecież rozmnażają, poza tym mogły się osadzić cięższe części z dodanych przypraw. Naprawdę nie dosypuj cukru, oszczędź parę złotych i kup miód. Naprawdę warto.
Ja tez mialem doświadczenia z miodami typu kaufland. Gdy robilem pierwszy miod pitny uzylem wlasnie takiego miodu, w proporcji 1.7l miodu na 5 litrow nastawu. Nie mialem jeszcze wtedy sacharometru wiec blg nie znalem, ale jakie bylo moje zdziwienie gdy nabylem sacharometr i po zakonczeniu fermetacji blg wynosilo -1! Zastanawiajac sie co zrobic doszedlem do wniosku ze dosladzac nie bede i zabutelkowalem taki wytrawny "miod pitny". I ostatecznie okazal sie świetny jako grzaniec na dlugie zimowe wieczory:). Wstarczy zagrzac dodac cynamonu, gożdziki i co tam kto lubi i doslodzic miodem, wychodzi calkiem dobry.
Niestety bez zmierzenia blg początkowego i końcowego nie wiemy co udało nam się stworzyć. Przy bardzo niskim blg początkowym mamy albo bardzo kiepski miód albo złe proporcje (zbyt dużo wody). Używanie cukru przy produkcji miodu pitnego to jakaś pomyłka. Albo myślimy o miodzie (i ewentualnie jeśli nie mamy na tyle miodu i funduszy nastawiamy mniejszą objętość) albo robimy wino z dodatkiem miodu. Ale nie nazywajmy tego miodem bo już nim nie jest
zdecydowalem sie dodac jeszcze jeden sloiczek miodu czyli 0,7 l , tylko ze nie chce juz dodawac wody bo jej jest juz stanowczo duzo w nastawie wiec w jaki sposob mam go teraz sycic ??
Nie syć.
Dodaj miód do swojego nastawu w dwóch ratach. Jeżeli jest skrystalizowany, to aby go rozpuścić możesz go ogrzać do temperatury około 35 st. C. Możesz też odlać trochę nastawu i rozpuścic miód.
miod jest plynny wiec na pewno sie rozpusci ale nie bedzie zadnego problemu z tym ze wczesniej byl sycony a teraz nie ?
Nie będzie.
a wiec dodalem jednak miodzik . proporcje nastawu sa nastepujace :

0,6 l miodu - 1sza porcja
0,7 l miodu - 2ga porcja
2,9 l wody

po pierwszym zmieszniu (0,6l miodu +2,9 l wody) 16,5 blg

przed dodaniem 2-giej porcji miodu 11 blg
po dodaniu 2-giej porcji miodu (0,7 litra) 25 blg ??? tylko tyle mam na skali a podejzewam ze powinno byc wiecej

wlasnie z tym mam problem bo dodalem miod i nie wiem jakie mam blg bo skala wskazala maksimum czyli 25

jakiej procentowosci trunku moge sie spodziewac ? i jakiej slodkosci ? czy caly cukier odfermentuje ?
Nie koniecznie musi być więcej, jaka była przerwa pomiędzy pierwszą i druga ratą? Jeśli było parę dni, to drożdże zjadły część z pierwszej raty i możliwe jest, że 25 Bllg to obecny wynik.
mierzyłeś pewnie cukromierzem do wina z ograniczoną skalą do 25*Blg, jeżeli chcesz robić w przyszłości miody to zaopatrz się w cukromierz do miodów, taki ma skalę od 20*Blg do 45*Blg. Spotykane są też o większej skali.
Weź próbkę miodu, dodaj tyle samo objętościowo wody, zmierz Blg i pomnóż przez 2.
Nie objętościowo, tylko wagowo.
Zawsze mi sie myli. Sorx
dziekuje serdecznie za rady