Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: dosladzanie
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam, jestem poczatkujacym winiarzem i prosze o pomoc w temacie dosladzanie wina.
Zrobilem ze sliwek, ma go 21 litrow, ale przetrzymalem troche i jest za kwasne, chcialbym go doslodzic ale nie wiem jak. Prosze o porady ,ile cukru dodac wino dalej fermentuje i to dosyc mocno ale nie jest klarowne. Czy dodac cukier a potem "zabic " drozdze, czy odwrotnie? Co mam zrobic i w jakiej kolejnosci prosze o odpowiedzi Wino stio 2 tygodnie od czasu sciagniecia i wyzucenia sliwek .

Skrzych

Po pierwsze - musisz się określić jak mocne i jak słodkie chcesz mieć to wino.
Po drugie - jaki jest obecnie poziom cukru w nastawie.

Krzysztof
JACEKK - żeby ci pomóc musimy mieć trochę więcej danych, ile owoców, cukru, wody, jakie drożdże i oczywiście to, o co pyta Skrzych.