29-07-2004, 12:43
Witam
Mam pytanie. Robie poraz pierwszy wino z wisni (w 15 litrowym baniaku).
A wiec swoje wino robilam tak (wszystko wg przepisu) na stronie.
1. przygotowalam MD (wyszla ok)
2. nastepnie caly sok (po wycisnieciu z skokowirowki) - i wczesniejszym recznym wypestkowaniu. Wymieszalam z (nicala iloscia Wody, cukrem, dodalam MD) i wszystko wlalam do baniaka. (jeszcze zostala mi czesc cukru i wody - zeby pozniej dolac tak po 3,4 dniach fermetnacji). Baniak przykrylam korkiem z rurka.
teraz na gorze powstal mi korzuch z owocow
czy teraz po jakims czasie moge jeszcze to wszystko przecedzic przez szmatke (jakis reczniczek), zeby miec czyste wino (bez tej calej miazgi).
Mam pytanie. Robie poraz pierwszy wino z wisni (w 15 litrowym baniaku).
A wiec swoje wino robilam tak (wszystko wg przepisu) na stronie.
1. przygotowalam MD (wyszla ok)
2. nastepnie caly sok (po wycisnieciu z skokowirowki) - i wczesniejszym recznym wypestkowaniu. Wymieszalam z (nicala iloscia Wody, cukrem, dodalam MD) i wszystko wlalam do baniaka. (jeszcze zostala mi czesc cukru i wody - zeby pozniej dolac tak po 3,4 dniach fermetnacji). Baniak przykrylam korkiem z rurka.
teraz na gorze powstal mi korzuch z owocow
czy teraz po jakims czasie moge jeszcze to wszystko przecedzic przez szmatke (jakis reczniczek), zeby miec czyste wino (bez tej calej miazgi).