13-10-2009, 14:20
(Bo Servator prosił)
Historię trunku znamy wszyscy-trunek po raz pierwszy popełnił Ambrosius Vermöllen po 6tym lipca 1598. W 1704 firma "Der Lachs zu Danzig" przeniosła się była na Breitgasse (czyli ulicę Szeroką), gdzie dziś znajduje się restauracja: http://www.podlososiem.com.pl/
W wyniku zawirowań politycznych, produkcja przeniosła się do Berlina, a po wojnie prawnym właścicielem marki jest ta oto firma:
http://www.hardenberg-wilthen.de/default.php
W Polsce, z tego, co ostatnio czytaliśmy na forum zanika produkcja tego trunku, choć goldwasser Hardenberg'a można dostać i ten pan posiada recepturę Vermöllen'a, co nie znaczy, że według niej robi
1) na litr 85%
Dygestia 24 godzin:
5g cynamonu cejlońskiego
0.3g goździków
2.5g nasion selera
2.5g anyżu
2.5g kminku
0.6g kminu rzymskiego
660ml wody i 500g cukru na syrop, połączyć. Leżakować. Dodać płatki złota. Autor pisze: "likier ów jest mocno spirytusowany i mało słodki, przez to wymaga czasu. We Francji preferowana jest następująca wersja":
12.5g anyżu
12.5g badianu
3g kopru
6.25g kolendry
12.5g szałwii
12.5g mięty pieprzowej
12.5g melisy
j.w., ale syrop z 875ml wody i 938g cukru.
Skądinąd pojawia nam się taka receptura:
12.5g cynamonu, kolendry, kminku, szałwii muszkatołowej
1.25g gałki i goździków
6.25g skórki cytrynowej
48 godzin, syrop z 625ml wody i 1250g cukru
oraz wersja bardzo uboga znana jako "eau d'or"
44g skórki cytrynowej
3.75g kolendry
2.5g cynamonu i kwiatu muszkatołowego
reszta j.w.
Miłej zabawy
Historię trunku znamy wszyscy-trunek po raz pierwszy popełnił Ambrosius Vermöllen po 6tym lipca 1598. W 1704 firma "Der Lachs zu Danzig" przeniosła się była na Breitgasse (czyli ulicę Szeroką), gdzie dziś znajduje się restauracja: http://www.podlososiem.com.pl/
W wyniku zawirowań politycznych, produkcja przeniosła się do Berlina, a po wojnie prawnym właścicielem marki jest ta oto firma:
http://www.hardenberg-wilthen.de/default.php
W Polsce, z tego, co ostatnio czytaliśmy na forum zanika produkcja tego trunku, choć goldwasser Hardenberg'a można dostać i ten pan posiada recepturę Vermöllen'a, co nie znaczy, że według niej robi
1) na litr 85%
Dygestia 24 godzin:
5g cynamonu cejlońskiego
0.3g goździków
2.5g nasion selera
2.5g anyżu
2.5g kminku
0.6g kminu rzymskiego
660ml wody i 500g cukru na syrop, połączyć. Leżakować. Dodać płatki złota. Autor pisze: "likier ów jest mocno spirytusowany i mało słodki, przez to wymaga czasu. We Francji preferowana jest następująca wersja":
12.5g anyżu
12.5g badianu
3g kopru
6.25g kolendry
12.5g szałwii
12.5g mięty pieprzowej
12.5g melisy
j.w., ale syrop z 875ml wody i 938g cukru.
Skądinąd pojawia nam się taka receptura:
12.5g cynamonu, kolendry, kminku, szałwii muszkatołowej
1.25g gałki i goździków
6.25g skórki cytrynowej
48 godzin, syrop z 625ml wody i 1250g cukru
oraz wersja bardzo uboga znana jako "eau d'or"
44g skórki cytrynowej
3.75g kolendry
2.5g cynamonu i kwiatu muszkatołowego
reszta j.w.
Miłej zabawy