Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Aronia z czarną porzeczką
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam.
Czy ktoś robił wino aroniowe z dotatkiem czarnej porzeczki?
Jeśli tak to jakie proporcje zastosować aby smak jednego owocu nie zdominował za bardzo drugiego?
Pozdrawiam.
Moim zdaniem oba owoce mają tendencje do dominacji i absolutnie bym ich nie łączyła. Wino będzie strasznie ciemne, to skutek uboczny.
Ale jeśli już, to chyba 40 do 60 na korzyść porzeczki, bo aronia wydaje mi się bardziej drapieżna.
To ofc takie babskie dywagacje, na które ma niewątpliwy wpływ fakt, że nie znoszę aronii a kocham porzeczkę.
Może niech się wypowie jakiś wielbiciel drewnianego języka. Znaczy, aronii. :chytry:
Witam.

Dzięki Megano, mam już jakiś trop. A tak swoją drogą nie wierzę że nikt nie robił takiego wina:(.
Pomóżcie proszę, mam sporo wolnego szkła, dużo porzeczek , głównie czarnych oraz sporo soku z aronii- zeszłorocznego.Nie chcę dochodzić do właściwych proporcji metodą prób i błędów.Po co mam wyważać drzwi skoro ktoś je kiedyś już uchylił.
Pozdrawiam.
Polecam sama porzeczkę a aronie połączyć z jabłkiem.
Czarna porzeczka + aronia w proporcji 50/50 - bardzo dobre połączenie. Wino ma ok.9 m-cy. Będę zlewał do butelek. W smaku bardziej dominuje porzeczka, aronia przejawia się nieznacznie swoją cierpkością.Z połączenia tych dwóch owoców wychodzi całkiem nowy smak, trudno mi przyrównać do czegoś konkretnego.10 blg- słodkie ale nie za bardzo.
Polecam taką kombinację.
Jesteś pewien, że już można butelkować? Porzeczka i aronia długo zrzuca osad mimo, że wino jest klarowne.