Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Co to jest i z czym to się pije??
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,
Posiadam krumme sauerkirsch cocktail z Niemiec i ni cholery nie wiem co to jest, z czym to pić i jak się do tego dobrać.
Posiadam skromną butelkę 3L i nie wiem czy pić to po prostu z kieliszków po chamsku czy kulturalnie z jakimiś dodatkami.

Może ktoś kto zna niemiecki jest w stanie mi pomóc??

Pozdrawiam
Lucjan
Przypomina amaretto, to gotowy, niskoalkoholowy (15%) koktajl. Najlepiej skosztować i używać jak amaretto lub mieszać z sokiem wiśniowym. Można też do piwa, albo z lodem.

Jak podaje producent-jest to kultowy napój w Düsseldorf'ie i rzekomo składa się tylko z soku z kwaśnych wiśni i alkoholu, dlatego sprawdź składniki czy rzeczywiście. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że to ersatz maraschino, bo sklep podaje, że sok jest z wiśni odmiany marasca.

Zdaj relację co i jak.

a nie czasem z dzikiej czereśni?
Prunus cerasus var. marasca, choć może być z czereśnią spokrewniona.

Kirsch też używa tych wiśni i ich pochodnych, tym się zresztą zasugerowałem.
bardziej mi to wskazuje na krzyżówkę dzikiej czereśni ale jeśli jest pijalne to co za różnica:jezor::tancze:
Mamy chyba eksperta od wiśniów:P, trześniów:P, czereśniów:P, i innych pestkowców:P? Jest tam kto?

Dzięki za info. W najbliższym czasie będę to kosztował to zdam relacje "kiperską" z czyn i jak smakuje :D
Jeśli jest to Sauerkirsch Cocktai firmy Krumme to jak sama nazwa wskazuje koktajl przygotowany z owoców Wiśni pospolitej (Prunus cerasus, Cerasus vulgaris) zwanej po angielsku Sour Cherry a po niemiecku Sauerkirsch .

Z tej dzikiej odmiany wyprowadzono wiele odmian uprawnych ,dlatego trunek ten może być produkowany z dowolnych owoców wiśni nawet Łutówki .
Witam ponownie.
Całkiem nie dawno piłem ten ulepek. Powiem tyle, że jest to strasznie słodkie - likier, czuć wiśnie no i charakterystyczny posmak pestki (ale nie jest on dominujący), Czuć moc, ale nie sponiewiera, Pite z dodatkiem lodu i kwaśnego soku (np. z pomarańczy) jak dla mnie super.

Ogólnie w skali 0-10 dam temu napitkowi 9. Odejmuję jeden punkt za cenę :P 50 Euro to trochę za dużo.