Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Dwójniak czy trójniak?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Cześć

Zastanawiam się, czy tego trójniaka, który mam robić za tydzień, nie zmienić na dwójniaka. Ten odpowiada mi bardziej, bo jest słodszy (nie lubię wytrawnych, a czytałem na forum, że nie poleca się dosładzania). Dłuższy czas dojrzewania nie zaszkodzi. Czytałem tylko, że dwójniak nie jest dobry na początek. To jak? Dam radę? To mój pierwszy miód.

Z góry dzięki za rady!

P.S. Mówimy o miodach syconych.
A kto powiedział,że nie można dosładzać? Albo,że nie można dawać miodu w porcjach? Faktem jest,że wystartowanie dwójniaka nie zawsze może się udać ale możesz nastawić miód na uzyskanie % a potem dosłodzić do dwójniaka.
A może zrobić coś pośredniego między dwójniakiem a trójniakiem? Dajmy na to 2l miodu na 3l wody. Jak myślicie?
Cytat:Wysłane przez Pan_Kmicic
A może zrobić coś pośredniego między dwójniakiem a trójniakiem? Dajmy na to 2l miodu na 3l wody. Jak myślicie?

Można. To Ty robisz i Ty decydujesz co. Co więcej często tak wychodzi, że nastawia się trójniaka a wychodzi coś pomiędzy trójniakiem a dwójniakirm bo właśnie trzeba dodać miodu bo np. drożdże zżarły cały cukier w miodzie i wszyło zbyt wytrawne.

Dokładnych proporcji wody i miodu w gotowym trunku muszą przestrzegać tylko producenci, którzy chcą pod nazwami trójniak, dwójniak, półtorak sprzedawać swoje miody.

Jeżeli dwójniak jest dla Ciebie za ciężki a trójniak za wytrawny to co stoi na przeszkodzie nastawić właśnie coś pomiędzy ?

Może zamiast kombinować z ilościami, posłuż się wartościami (Blg) Sam nastawiłem "przesłodzone" trójniaki z 40-46 Blg i cierpliwie czekam na ich pełnoletniość .
Cytat: Czytałem tylko, że dwójniak nie jest dobry na początek. To jak? Dam radę? To mój pierwszy miód.

Może zamiast w Ferrari naukę jazdy zacząć Fiatem ?
Zrób trójniaka , będziesz miał pecha jeśli odfermentuje do zera. Najczęściej zostaje słodki.
Mi się zrobił taki przesłodzony trójniak wiśniowy.
Niby wszystko w proporcjach dawałem, a po zmierzeniu blg na starcie patrze jest 42. Doszedł mi do 17. Zastanawiałem się czy nie restartować, ale patrze w notatki, blg początkowe 42 więc niżej to nie za bardzo może zjechać?
Poleży dłużej i będzie dobry.
No to moje "przesłodzone" trójniaki zjechały do 12-14 Blg i to chyba jest dobry poziom. Teraz tylko więcej czasu na dojrzewanie im dam, by słodycz i alkohol ładnie się ułożyły.