Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Dziwny zapach nastawu z jarzębiny
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Zacząłem kilka dni temu fermentować w miazdze kilka kg jarzębiny w baniaku, fermentacja jest bardzo burzliwa, ale niepokoi mnie zapach.
Nie wiem, jak to opisać, ale moje dotychczasowe winka owocowe (imbir i banan, kiwi, owoce leśne, białe gronowe) pachniały świetnie w czasie wstępnej fermentacji. Można chyba zaryzykować stwierdzenie, że miazga z jarzębiny trochę śmierdzi, coś jakby zjełczałe coś.
Do tych, co przez to przechodzili: czy zapach fermentującej jarzębiny możecie określić jako przyjemny, czy nie mam się czym przejmować?
Różny surowiec oraz różne drożdże wydają podczas fermentacji różne zapachy. Czasami nawet dość paskudne. Nie ma się czym przejmować.
Spokojnie, to tylko smrodek, tak charakterystyczny dla jarzębiny. Nawet roczne wino potrafi jeszcze utrzymać tę nutę aromatyczną, bardzo delikatnie, ale jednak. Dwuletnie pachnie ładnie.