Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Cydr z jabłek cukru i rodzynek
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witajcie!

Wcześniej wątpiłem w moje umiejętności związane z nastawianiem cydru gdyż jeden spory balon zamienił mi się w ocet :(

Nalewki robię często, wino na matce drożdżowej też kiedyś próbowałem (wtedy wyszło nawet OK ale było wytrawne)


A dziś zdarzyło się coś ciekawego:

postanowiłem pozbyć się podejrzanej zawartości 5 litrowego balonu, który przeleżał na poddaszu 2 lata (bo zupełnie o nim zapomniałem). Powąchałem chyba z pół roku temu to "coś" co było w środku i stwierdziłem, że pachnie kiepsko...

Dziś podszedłem do ów balonika aby spuścić z niego zawartość i sprawdzić (właściwie z ciekawości) "jak paskudny ocet wyszedł tym razem"...

jakież wielkie było moje zdziwienie gdy odkryłem, że w środku jest całkiem niezły CYDR :polewam:


zrobiłem go gdyż namówił mnie znajomy na wypróbowanie domowego sposobu tj:
nastawienie balonu z sokiem wyciśniętym z jabłek, cukrem + garścią rodzynek :)

naprawdę polecam- wyszło to wyjątkowo dobre mimo, że balon leżał zapomniany przez 2 lata i miał podaną tylko połowę cukru (o drugiej połowie zupełnie zapomniałem a o dziwo cydr wyszedł klarowny, lekko słodkawy i rześki) :)

być może troszkę obalę mit... bo jednak da się zrobić cydr na drożdżach z rodzynek :)

Pozdrawiam
To co zrobiłeś to nie cydr tylko wino jabłkowe. Poczytaj na forum co to jest cydr.
Ojej faktycznie :)

mój błąd... w każdym razie napój wyszedł bardzo smaczny
(tylko niestety wino jabłkowe w naszym kraju kojarzy się dość dziwnie choć to domowej produkcji naprawdę jest warte polecenia)

oczywiście kolejne posty będę już pisał we właściwym dziale
Gratulacje udanego trunku. Bywa i tak, że wyjdzie przypadkiem :-)
Ale ogólnie, lepiej doczytać i robić "po Bożemu".