Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Dosładzanie/Siarkowanie i inne
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam szanownych użytkowników. mam kilka pytan odnośnie win:
a. śliwkowego- chciałbym je dosłodzić. [przepis: 5kg śliwek, 1kg cukru (+1kg po ok 2 tyg) Sliwki wydrylowałem, zasypałem kilogramem cukry po 1 dniu zacząłem fermentować w moszczu przez 4 dni nastepnie zlałem wycisnąłem reszte i dolałem wody do ok 10 l objętości. Po ok miesiącu przestało bulgotać zlałem i wsypałem 1g piro rozpuszczonego w 100 ml wody. Wino jednak nadal chodzi :/ (4-5 bąbli na minute. czy po zlaniu do butelek nie bedzie to problemem?... ) Ile cukru dodac? Czytałem ze ok 10g na litr i poczekac 2-3 tyg po doslodzeniu przed zlewaniem.

b. malinowe- dwukrotnie zlewane. Chciałbym dodac klarowinu tylko nie wiem ile. Zostało tego ok 7 l. (dodawane piro w ilosci 1 gr j.w.)

c. agrestniak- j.w.

Wszystkie drożdze po otrzymaniu ciosu 1gr piro nadal wykazuja aktywnosć stąd moje pyanie o doslodzenie. Czy jesli dodam cukru to nie wrocą do zycia i nie beda pracowac dalej?

Zastanawiam sie jeszcze nad jedną kwestią. Czy po dodaniu klarowinu i odczekaniu 2 tyg moge juz zlać do butelek? Jako że ilości są niewielkie 6-7l wina Chciałbym to pobutelkować i zakopać drobne ilości z pierwszego wyrobu a reszte wypić w swoim czasie. Wracam do domu co 2 tyg stąd akcje musze odkladac w czasie sciśle okreslonym ;)

p.s. Prośba do adminostratorów. Nie zamykajcie tematu i nie odsyłajcie mnie do 10 innych linków. Z góry dziekuje i czekam na odpowiedzi :)
Po pierwsze nie napisałeś jakich drożdży użyłeś, a to ważna informacja.
Niektóre szczepy drożdży wymagają dawki nawet 0,4 g/l, bardzo prawdopodobne, że drożdże nadal żyją i mają sie dobrze, stąd ciągła praca wina.
Zapomnij o klarowinie, opakowania z tym środkiem zakop i ewentualnie za rok dwa wykopiesz jak grawitacja nie pomoże przy klarowawniu. Klarowin to bentonit, który znacząco pogarsza smak wina.
Ile cukru dodać? Podaj aktualny baling wina i napisz jakie wino chcesz otrzymać.
Używałem drożdzy 2x madera i burgund. Jako początkujący trafiłem na takowe. Gdzieś wyczytałem ze klarowin nie zmienia smaku wina. Widze jednak ze trzeba to wsadzić miedzy bajki. Tak też zrobię. A z pomiarem cukru bede musiał poczekac do powrotu do domu. Przez te dwa tygodnie zakupię sobie cukromierz :tak:
Witam.
Pozwolę podpiąć się pod temat.
Proszę o pomoc.
Chciałbym dodać trzecią porcję cukru.Jednak nie chcę już bardziej rozcieńczać wina.Pytanie:Czy moge dodac cukier w suchej formię czy muszę go rozpuscić w niewielkiej ilości wina? Czy jest jakaś różnica między tymi dwoma sposobami dodawania cukru?(jeśli chodzi o jakośc wina, szybkość fermentacji.)
Pozdrawiam.
Suchy cukier opadnie na dno i utworzy skorupę której drożdże nie ruszą,ulej trochę wina i rozpuść w nim ,możesz podgrzać tę odrobinę.
Dziękuję za podpowiedź:cool::tuptup:
Po siarkowaniu i słodzeniu jaki jest najlepszy czas na następne odlanie?