01-11-2009, 22:31
Witam szanownych użytkowników. mam kilka pytan odnośnie win:
a. śliwkowego- chciałbym je dosłodzić. [przepis: 5kg śliwek, 1kg cukru (+1kg po ok 2 tyg) Sliwki wydrylowałem, zasypałem kilogramem cukry po 1 dniu zacząłem fermentować w moszczu przez 4 dni nastepnie zlałem wycisnąłem reszte i dolałem wody do ok 10 l objętości. Po ok miesiącu przestało bulgotać zlałem i wsypałem 1g piro rozpuszczonego w 100 ml wody. Wino jednak nadal chodzi :/ (4-5 bąbli na minute. czy po zlaniu do butelek nie bedzie to problemem?... ) Ile cukru dodac? Czytałem ze ok 10g na litr i poczekac 2-3 tyg po doslodzeniu przed zlewaniem.
b. malinowe- dwukrotnie zlewane. Chciałbym dodac klarowinu tylko nie wiem ile. Zostało tego ok 7 l. (dodawane piro w ilosci 1 gr j.w.)
c. agrestniak- j.w.
Wszystkie drożdze po otrzymaniu ciosu 1gr piro nadal wykazuja aktywnosć stąd moje pyanie o doslodzenie. Czy jesli dodam cukru to nie wrocą do zycia i nie beda pracowac dalej?
Zastanawiam sie jeszcze nad jedną kwestią. Czy po dodaniu klarowinu i odczekaniu 2 tyg moge juz zlać do butelek? Jako że ilości są niewielkie 6-7l wina Chciałbym to pobutelkować i zakopać drobne ilości z pierwszego wyrobu a reszte wypić w swoim czasie. Wracam do domu co 2 tyg stąd akcje musze odkladac w czasie sciśle okreslonym
p.s. Prośba do adminostratorów. Nie zamykajcie tematu i nie odsyłajcie mnie do 10 innych linków. Z góry dziekuje i czekam na odpowiedzi
a. śliwkowego- chciałbym je dosłodzić. [przepis: 5kg śliwek, 1kg cukru (+1kg po ok 2 tyg) Sliwki wydrylowałem, zasypałem kilogramem cukry po 1 dniu zacząłem fermentować w moszczu przez 4 dni nastepnie zlałem wycisnąłem reszte i dolałem wody do ok 10 l objętości. Po ok miesiącu przestało bulgotać zlałem i wsypałem 1g piro rozpuszczonego w 100 ml wody. Wino jednak nadal chodzi :/ (4-5 bąbli na minute. czy po zlaniu do butelek nie bedzie to problemem?... ) Ile cukru dodac? Czytałem ze ok 10g na litr i poczekac 2-3 tyg po doslodzeniu przed zlewaniem.
b. malinowe- dwukrotnie zlewane. Chciałbym dodac klarowinu tylko nie wiem ile. Zostało tego ok 7 l. (dodawane piro w ilosci 1 gr j.w.)
c. agrestniak- j.w.
Wszystkie drożdze po otrzymaniu ciosu 1gr piro nadal wykazuja aktywnosć stąd moje pyanie o doslodzenie. Czy jesli dodam cukru to nie wrocą do zycia i nie beda pracowac dalej?
Zastanawiam sie jeszcze nad jedną kwestią. Czy po dodaniu klarowinu i odczekaniu 2 tyg moge juz zlać do butelek? Jako że ilości są niewielkie 6-7l wina Chciałbym to pobutelkować i zakopać drobne ilości z pierwszego wyrobu a reszte wypić w swoim czasie. Wracam do domu co 2 tyg stąd akcje musze odkladac w czasie sciśle okreslonym

p.s. Prośba do adminostratorów. Nie zamykajcie tematu i nie odsyłajcie mnie do 10 innych linków. Z góry dziekuje i czekam na odpowiedzi
