Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Rozwadnianie półtoraka do dwójniaka na początku fermentacji - czy tak można ?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam szanownych Kolegów,

Jestem początkującym amatorem miodu - moje doświadczenie to od wielu lat wina domowe i jeden czwórniak parę lat temu. Wymyśliłem sobie, że z okazji urodzenia mojego synka zrobię miód - półtorak, który otworzę za 10 lat albo i później, jak syn będzie już duży.
Do sprawy zabrałem się od tyłu trochę - posiłkując się książeczką Alojzego Cerskiego sporządziłem matkę drożdżową i brzeczkę na półtoraka (miód kasztelański), wlałem do balonu i .. zajrzałem na forum.
No i czytam wszędzie, że pótorak nie ma prawa mi się udać :-(
W związku z tym ma dwa pytania:

- czy półtorak zrobiony przez amatora (jak robiłem opiszę niżej) ma prawo się udać?
- czy można w początkowej fazie fermentacji dolać przegotowanej wody i zmienić półtoraka w dwójniak? Jeżeli tak, to do jakiego czasu licząc od nastawienia miodu (teraz mija pierwsza doba)?

Szczegóły tego, co zrobiłem:
1) matka drożdżowa z drożdży wysokoalhoholizujacych Zamojscy Johannisberg m 35 zrobiona na trzech łyżeczkach cukru , po 2 dniach dodałem 0,5 l miodu w proporcji półtoraka + szczyptę azotanu amonu, tak fermentowała przez następne 2 dni

2) brzeczka - 8.4 kg miodu stałego lipowego + 3,5 l wody + szyszki chmielu + wanilia + łodygi selera (nie dostałem liści).

brzeczkę z przyprawami gotowałem ok 1 h, z tym, że gotowanie było na granicy wrzenia, bo w garnku miałem rezerwę 3 cm dokrawędzi. Po gotowaniu zebrałem pianę.
Do ostudzonej brzeczki dodałem 10g azotanu amonu (chyba za dużo ?) i 20 g kwasku cytrynowego (wg przepisu za mało, ale teraz wyczytałem, że kwasek może szkodzić).
Drożdże o temp. ok 20 st. C. dolałem do brzeczki o temp. ok. 30 st. C. (zabiłem ?).
PO 12 godz. na płynie pojawiła się piana, wiec póki co wydaje mi się, że jest ok.
Parę godzin temu po odwiedzeniu tego forum pobiegłem do akwarystycznego kupić pompkę i napowietrzam miodek, żeby zwiększyć jego szanse na przeżycie.

Czy wg Was powinienem zaryzykować i kontynuować półtoraka, czy (jeżeli to możliwe) rozwodnić go do dwójniaka?

Będę wdzięczny za rady.
Pozdrawiam
Tomek



Po pierwsze i najważniejsze to....... powiedz czy syn zdrowy?:diabelek:
Jeżeli udało Ci się wystartować półtoraka to warto poczekać i zobaczyć jak będzie przebiegać fermentacja/
Do jej kontroli potrzebna jest znajomość aktualnego Blg i jego zmian ,więc potrzebujesz aerometr do miodu lub szybko przeskalować aerometr do win.
Rzeczywiście przy Twoim doświadczeniu zrobienie półtoraka będzie niesamowitym osiągnięciem.Niestety nie ma u nas porządnej literatury miodosytniczej.Wprawdzie sam jeszcze nie nastawiałem półtoraka,ale mam pare uwag:
1.10 gram azotanu na brzeczkę 10 litrów jest raczej górną granicą dawki, raczej powinna być ona podzielona na mniejsze.
2.nie powinno sie dodawać kwasku na początek fermentacji.
3.różnica 10 st.C pomiędzy MD a brzeczką gwarantuje zabicie części drożdży.
4.konieczne kilka razy dziennie napowietrzaj brzeczkę przez kilka dni.
5.piana na powierzchni niestety nie świadczy o prawidłowej fermentacji, przy Twoim startowym stężeniu cukru prawdopodobnie drożdże nie przejdą fazy rozmnażania i nie masz szans na odfermentowanie brzeczki do końca.
6.rozwadnianie na tych samych drożdżach nie ma sensu.
7. sam azot absolutnie nie wystarczy, musisz też dodać Activitu, lub inna kompeksową odżywkę.
8. kup aerometr, jak radzi seal69,bez tego nie będziesz wiedział, co się dzieje.
Dziękuję, synek ma się świetnie :-) Dziękuję też za odpowiedzi.

Mam jednak kilka dodatkowych pytań:

- Czyli kupię areometr - czy może być cukromierz z zakresem 20-45 Blg z Euro-Win'u ?
- Odżywka - Activit, też EuroWin. Czy mogę ją dodać do fermentującego miodu - w opisie podano, że należy ją dodać przed wprowadzeniem drożdży

- Czy w związku z prawdopodobieństwem, że zabiłem drożdże lub ich część, ma sens przygotowanie drugiej matki drożdżowej ?
- Jeżeli tak, to czy mogę/powinienem przy tej okazji zmienic proporcje z półtoraka na dwójniaka, żeby zwiększyc swoje szanse na powodzenie?
- Czy powinienem przegotować brzeczkę jeszcze raz? Jezeli tak, to czy powinienem ponownie dodać azotan amonu i kwasek?
- Czy mogę napowietrzać brzeczkę przez kilka dni bez przerwy, czy lepiej często po kilka minut?

Jeszcze raz dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
Tomek
Aerometrr=cukromierz. Nie jestem pewien czy zakres 20 -45 do półtoraka wystarczy. Moim zdaniem nie.
Powinieneś przygotować MD z drożdży aktywnych z enzymem "killer factor"
Nie ma konieczności przegotowywania brzeczki ponownie.
Napowietrzanie jest ważne w początkowym okresie, a najważniejsze w pierwszych 24h.
Proponuję poszerzyć wiadomości. Możesz przeczytać artykuły TUTAJ i TUTAJ i jeszcze TUTAJ no i TUTAJ.
Warto jeszcze przeczytać TUTAJ notkę "Węglan potasu - standardowy dodatek przy fermentacji miodów"
Cytat:- Czyli kupię areometr - czy może być cukromierz z zakresem 20-45 Blg z Euro-Win'u ?
- Odżywka - Activit, też EuroWin. Czy mogę ją dodać do fermentującego miodu - w opisie podano, że należy ją dodać przed wprowadzeniem drożdży

- Czy w związku z prawdopodobieństwem, że zabiłem drożdże lub ich część, ma sens przygotowanie drugiej matki drożdżowej ?
- Jeżeli tak, to czy mogę/powinienem przy tej okazji zmienic proporcje z półtoraka na dwójniaka, żeby zwiększyc swoje szanse na powodzenie?
- Czy powinienem przegotować brzeczkę jeszcze raz? Jezeli tak, to czy powinienem ponownie dodać azotan amonu i kwasek?
- Czy mogę napowietrzać brzeczkę przez kilka dni bez przerwy, czy lepiej często po kilka minut?
ad. 1
Najlepiej poszukaj specjalny do miodów.
ad. 2
Możesz, nawet możesz to zrobić w ratach.
ad. 3
Moim zdaniem tak, przy czym wybierz takie jak radzi kguser i przygotuj MD na miodzie zamiast na cukrze i sensownej ilości. Poczytaj o hartowaniu drożdży i restartach.
ad. 4
Tak rozwodnienie do dwójniaka ułatwi sprawę, ale pamiętaj... dwójniak to też wyższa szkoła jazdy.
ad. 5
Brzeczki już nie gotuj, pożywkę tylko uzupełnij o kompleksową. Kwaskowi daj spokój i bez niego nerwów sobie napsujesz przy tym nastawie.
ad. 6
Nie mam pojęcia... chyba i obie wersje dobre ;)
Czekając na realizacje zamówienia poczytaj to wszystko,co Krzysztof wyszukał.
Zastosuj sie do prostych i ważnych rad Marka.
Aerometr do miodów i tak będziesz musiał przeskalować bo póltorak i dwójnia są poza skalą (opcja szukaj).
Kwasku już nie dawaj nawet jak rozwodnisz do dwójniaka.Pożywkę dodaj dopiero jak "odpalisz" miód. A jeśli masz rozwadniać to może rozpocznij od przygotowania dużej MD jak do hartowania do której będziesz systematycznie dodawał brzeczke półtoraka.
kguser,
Gdzie taki węglan potasu można kupić?
Ja kupuje w sklepie w Łodzi, sprzedającym odczynniki POCH. Skontaktuj się z POCH i dowiedz gdzie w pobliżu możesz kupić K2CO3.
A ja kupiłem na Allegro i wcale nie tak drogo.
Jacek
Ja też musiałem poszukać na alegro http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=826061947