25-07-2014, 18:02
Witam!
Robię pierwsze winko z czarnej porzeczki i mam dylemat ponieważ nie wiem jakiej mocy zrobić.
Wraz z żoną zerwałem 20kg owoców co przepuściłem przez maszynkę do mięsa i załadowałem do balona 54ltr.
Dodałem 17ltr wody + 4kg cukru
Doliczyć trzeba 1kg cukru z owoców (szacunkowo w cz.p. jest 80gr cukrów /1kg).
Drożdze Malaga Zamojscy + pożywka 11gr
Po tygodniu fermentacji odcisnąłem miazgę owocową od wina i wino zlałem do dwóch butli 18.9ltr po wodzie.
W sumie:
* 12ltr soku (20kg owoców)
* 17ltr wody
* 5kg cukru
Na chwilę obecną daje to 31 ltr wina co podzieliłem na dwie butle 18.9ltr.
Docelowo ma byc 36 ltr wina (2 x 18ltr) tak by sok z owoców rozrobić z syropem w proporcjach 1:2 ze względu na kwasowość (wg Cieślaka).
Cukier w nastawie w butlach spadł do 1 Blg (szacunkowo obecnie ma ok 8% ) więc zbliża się czas dodania cukru.
Nigdy nie robiłem winka z czarnej porzeczki dlatego mam dylemat - jakiej mocy winko robić.
Wszędzie czytam że z czarnej porzeczki najlepsze wychodzi wino mocne deserowe i słodkie.
Osobiście wolę wytrwane/półwytrawne ew półsłodkie dlatego
proszę o poradę jakiej mocy wino z czarnej porzeczki robicie lub najlepsze piliście.
Nie chciałbym zrobić zbyt mocnego aby nie popsuć i aby dało się to pić - dużo pracy w to już włozyłem.
Chciałbym zrobić dwie różne moce.
Jako że wszedzie polecane jest mocne zastanawiam się nad mocą pierwsze butli 14% oraz drugiej butli 16% - i na koniec dosłodzić to do półwytrawnego.
Co sądzicie o takim planie, jakie wy polecacie aby dało się to wypić? Albo jakie najlepsze z cz.p. piliście?
Ostatnio zrobiłem jabłkowe 14.5% ale delikatnie zbyt alkoholowe stąd tym razem pytanie kieruję do specjalistów.
Z góry serdecznie dziekuje.
Poniżej fotki z poszczególnych etapów
[attachment=19088] [attachment=19089] [attachment=19090] [attachment=19087]
Robię pierwsze winko z czarnej porzeczki i mam dylemat ponieważ nie wiem jakiej mocy zrobić.
Wraz z żoną zerwałem 20kg owoców co przepuściłem przez maszynkę do mięsa i załadowałem do balona 54ltr.
Dodałem 17ltr wody + 4kg cukru
Doliczyć trzeba 1kg cukru z owoców (szacunkowo w cz.p. jest 80gr cukrów /1kg).
Drożdze Malaga Zamojscy + pożywka 11gr
Po tygodniu fermentacji odcisnąłem miazgę owocową od wina i wino zlałem do dwóch butli 18.9ltr po wodzie.
W sumie:
* 12ltr soku (20kg owoców)
* 17ltr wody
* 5kg cukru
Na chwilę obecną daje to 31 ltr wina co podzieliłem na dwie butle 18.9ltr.
Docelowo ma byc 36 ltr wina (2 x 18ltr) tak by sok z owoców rozrobić z syropem w proporcjach 1:2 ze względu na kwasowość (wg Cieślaka).
Cukier w nastawie w butlach spadł do 1 Blg (szacunkowo obecnie ma ok 8% ) więc zbliża się czas dodania cukru.
Nigdy nie robiłem winka z czarnej porzeczki dlatego mam dylemat - jakiej mocy winko robić.
Wszędzie czytam że z czarnej porzeczki najlepsze wychodzi wino mocne deserowe i słodkie.
Osobiście wolę wytrwane/półwytrawne ew półsłodkie dlatego
proszę o poradę jakiej mocy wino z czarnej porzeczki robicie lub najlepsze piliście.
Nie chciałbym zrobić zbyt mocnego aby nie popsuć i aby dało się to pić - dużo pracy w to już włozyłem.
Chciałbym zrobić dwie różne moce.
Jako że wszedzie polecane jest mocne zastanawiam się nad mocą pierwsze butli 14% oraz drugiej butli 16% - i na koniec dosłodzić to do półwytrawnego.
Co sądzicie o takim planie, jakie wy polecacie aby dało się to wypić? Albo jakie najlepsze z cz.p. piliście?
Ostatnio zrobiłem jabłkowe 14.5% ale delikatnie zbyt alkoholowe stąd tym razem pytanie kieruję do specjalistów.
Z góry serdecznie dziekuje.
Poniżej fotki z poszczególnych etapów
[attachment=19088] [attachment=19089] [attachment=19090] [attachment=19087]